Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Xenofobie a rasismus - KA. (KSA / XAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / XAR - Xenofobie a rasismus - KA., Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jinakost (historie vztahu k "jinému"; "my" vs. "oni").Postoje k jinakosti (etnocentrismus vs. kuturní relativismus).Xenofobie.Předsudek a diskriminace.Termín rasa.Antropologie a rasa.Rasa jako sociální konstrukt.Historický vývoj rasových teorií.Klasifikace lidských ras.O původu a vývoji člověka.Rasismus (podstata, formy a typy, rasismus jako ideologie, novodobé projevy rasismu).Produkty rasismu (rasová diskriminace a rasové násilí).

Získané způsobilosti

kompetence v rozsahu cíle předmětu

Literatura

Dacík, T.:. Člověk a rasa. Brno: CERM, 2001. Tesař, F.:. Etnické konflikty. Praha: Portál, 2007. Kamín, T., Machalová, T.:. Kritika rasy a rasismu. Brno: Masarykova univerzita, 2003. Machalová, T. a kol.:. Lidská práva proti rasismu. Brno: Doplněk, 2001. Wolf, J.:. Lidské rasy a rasismus v dějinách a v současnosti. Praha: Karolinum, 2000. Šmausová, G.:. "Rasa" jako rasistická konstrukce. Sociologický časopis, roč. XXXV.,1999/4, s. 433 - 446. Fredrickson, G., M.:. Rasismus. Praha: Jiří Buchal - BB/art, 2003. Hájková, M.:. Xenofobie a rasismus. Eriksen, T., H.:. Antropologie multikulturních společností. Rozumět identitě. Praha: Triton 2007. Griffin, J., H.:. Černý jako já. Praha: Mladá Fronta, 1976. Soukup, V.:. Dějiny antropologie. Praha: Karolinum, 2004. Todorov, T.:. Dobytí Ameriky. Problém druhého. Praha: Mladá Fronta, 1996, s. 11-63. Gabal, I.:. Etnické menšiny ve střední Evropě: konflikt nebo integrace. Praha: G plus G, 1999. Danics, Š, Kamín, T:. Extremismus, rasismus a antisemitismus. 2. rozš. vyd. Praha: Policejní akademie České republiky v Praze, 2008. Uriánková, M.:. Multikulturalita v Evropě - o domově, o Sudetech. Příspěvek na mezinárodní konferenci Multikulturalita jako princip výchovy a vzdělávání. 2007. Ivanová, K., Špirudová, L., Kutnohorská, J.:. Multikulturní ošetřovatelství. Praha: Grada, 2005. Průcha, J.:. Multikulturní výchova. Teorie-praxe-výzkum. Praha: ISV, 2000. Gál, F.:. O jinakosti. Praha: G plus G, 1998. Novák, T.:. O předsudcích. Brno: Doplněk, 2002. David, R.:. Politologie. 6. přeprac. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007. Berger, P.:. Pozvání do sociologie. 3. vyd. Brno: barrister and Principal, 2007. kol.. Sociální a kulturní antropologie. Praha: SLON, 1994. Berger, P., L., Luckmann, T.:. Sociální konstrukce reality. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury 1999. Giddens, A.:. Sociologie. Praha: ARGO, 1997. Mucha, I.:. Sociologie. Základní texty. 3. upr. vydání. Praha: Tiskařství a vydavatelství 99, 2007. Klementa, J.:. Somatologie a antropologie. Praha: SNP, 1981. Velký sociologický slovník, Praha: Karolinum, 1996. Šišková, T. a kol.:. Výchova k toleranci a proti rasismu. 2. aktualiz. vyd. Praha: Portál, 2008. Burjanek, A.:. Xenofobie po Česku - jak si stojíme mezi Evropany?. Sociální studia 6, 2001, s. 73-89.

Požadavky

Na základě probraného učiva viz Obsah a Literatura.

Garant

Mgr. Martina Hájková

Vyučující

Mgr. Martina Hájková