Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy managementu - APM (KSA / ZAKMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ZAKMA - Základy managementu - APM, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Management (definice řízení a managementu, typy řízení a úrovně managementu, cyklus řízení, základní pojetí organizace)2. Rámcový přehled vývoje managementu jako vědecké disciplíny (rozlišení přístupů a směrů, význam pro současnou praxi)3. Mechanistické pojetí (klasické teorie managementu, společné znaky a odlišnosti)4. Organistické pojetí (škola lidských vztahů a behaviorální přístupy)5. Systémové pojetí (organizace jako otevřený systém, systémové a kontingenční přístupy, postmoderní přístupy)6. Funkce a role manažerů (funkce managementu, úrovně managementu, osobnost a role manažerů, kompetence manažerů a kritické / klíčové faktory úspěchu)7. Plánování (charakteristika a význam plánování, druhy plánů a postup plánování, řízení podle cílů a řízení pracovního výkonu)8. Organizování (proces a principy organizování, typy organizačních struktur, organizační změny a jejich důsledky)9. Motivování (základní pojmy, teorie motivace zaměřené na příčiny, teorie motivace zaměřené na průběh motivačního procesu, výkonová motivace)10. Vedení lidí (vedení a leadership, pojetí a styly vedení lidí, faktory ovlivňující efektivitu vedení)11. Kontrolování (kontrolní proces a jeho fáze, zásady efektivního kontrolování)12. Manažerské rozhodování (význam rozhodování v manažerské praxi, proces a typy rozhodování)

Získané způsobilosti

Student definuje základní pojmy teorie managementu a zná vztahy mezi nimi.Student zná vývoj přístupů a současné pojetí managementu.Student je schopen vysvětlit podstatu funkcí managementu a jejich vzájemné vztahy.Student zná základní techniky používané v praxi managementu.Student diagnostikuje situační kontext řízení v organizační praxi.Student přiměřeně reaguje v modelových situacích.Student umí využít základní dokumenty organizace pro posouzení efektivity jejího řízení.Student vhodně aplikuje manažerské techniky.Student je schopen aplikovat nabyté znalostí a dovedností a zpracovat tak zadané úkoly zaměřené na využití vybraných manažerských technik v praxi konkrétní organizace.

Literatura

Donelly, J.H., Gibson, J.L., Ivancevich, J.M.:. Management. Grada Publishing, Praha 1997. Bělohlávek, F., Košťan, P., Šuleř, O.:. Management. Rubico, Olomouc 2001. Koontz, H., Weihrich, H.:. Management. Victoria Publishing, Praha 1993. Kotler, P. Marketing management. Victoria Publishing, Praha, 1995. Cimbálníková, L.:. Základy managementu. VUP. Olomouc 2004.

Požadavky

K udělení zápočtu je nezbytná aktivní účast na tutoriálu, plnění a prezentace úkolů (ústně na tutoriálu, dále vytvořením a odevzdáním portfolia prací). V případě neúčasti na tutoriálu - viz korespondenční úkoly. Zkouška je ústní a její součástí je rozprava o vypracovaném korespondenčním úkolu.

Garant

doc. Ing. Jaroslava Kubátová, Ph.D.PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Jana Poláchová Vašťatková, Ph.D.PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.