Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy demografie - S (KSA / ZDEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSA / ZDEM - Základy demografie - S, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní hodina, historie demografie, demografie jako studijní obor, demografické ukazatele, čas v demografii, Lexisův diagram2. Demografie jako věda, členění, vztah k ostatním disciplínám3. Prameny demografických informací4. Pojem populace5. Struktura populace podle pohlaví, věku a rozmístění6. Struktura populace podle národnosti a vzdělání7. Plodnost a porodnost8. Sňatečnost a rozvodovost9. Úmrtnost10. Demografické teorie11. Projekce a prognózy12. Tendence populačního vývoje

Získané způsobilosti

Po úspěšném absolvování kurzu bude student schopen: demonstrovat znalost základů demografie; interpretovat výsledky demografických statistik; orientovat se v demografických datech; vysvětlit způsoby získávání demografických dat; diskutovat problematiku demografických údajů; analyzovat demografické údaje v souvislosti s konkrétními společenskými jevy; uvádět demografické údaje do souvislosti s poznatky dalších společenskovědních disciplín.

Literatura

MALTHUS, Thomas Robert:. An essay on the principle of population. Oxford: Oxford University Press, 1993. Možný, Ivo:. Česká společnost: nejdůležitější fakta o kvalitě našeho života. Vyd. 1. Praha: Portál, 2002. Demografie (nejen) pro demografy. Praha 1993. Koschin, Felix:. Demografie poprvé. Praha: Vysoká škola ekonomická, 2000. Horská, P., Kučera,M., Maur, E., Stloukal,M.:. Dětství, rodina a stáří v dějinách Evropy. Praha 1990. Rabušic, Ladislav:. Kde ty všechny děti jsou?: porodnost v sociologické perspektivě. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001. Mnohojazyčný demografický slovník. Český svazek. Praha 2005. Kučera, M.:. Populace České republiky 1918 - 1991. Česká demografická společnost ve spolupráci se Sociologickým ústavem AV ČR, Praha 1994. Macura, M., MacDonald, A. L., Haug, W. (eds.). The New Demographic Regime. Sýkorová, Dana:. Úvod do demografie. Olomouc: Univ. Palackého, 1991. Roubíček, V.:. Úvod do demografie. Praha 1997. Kalibová Květa:. Úvod do demografie. Praha 2004. Pavlík,Z., Rychtaříková, J., Šubrtová,A.:. Základy demografie. Praha 1986. Katrňák, T. (2004). Odsouzeni k manuální práci: vzdělanostní reprodukce v dělnické rodině. Praha: Sociologické nakladatelství (SLON). Katrňák, T. (2008). Spříznění volbou?: homogamie a heterogamie manželských párů v České republice. Praha: Pro Masarykovu univerzitu vydalo Sociologické nakladatelství (SLON).

Požadavky

Schopnost přečíst a porozumět odbornému textu. Schopnost interpretovat výsledky výzkumu.

Garant

doc. PhDr. Dušan Lužný, Dr.

Vyučující

Mgr. Tomáš Karger, Ph.D.Mgr. David KryštofMgr. Jiří Poslt