Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-polské literární souvislosti 2 (KSO / 5CPL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / 5CPL2 - Česko-polské literární souvislosti 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Druhá polovina 19. stol. Dějiny a současnost překladů textů Sienkiewicze; Quo vadis? v českém prostředí 20. stol.; Henryk Sienkiewicz a Jaroslav Vrchlický2. ?Česká moderna? a její ?poetická příbuznost? se Słowackým ? přelom 19. a 20. stol. ? Atmosféra konce 19. stol. a počátku 20. stol.3. Meziválečné období Lata ? pokračování v zavádění tvorby Juliusze Słowackého do českého prostředí4. Česko-polská kulturní výměna po r. 19185. První desetiletí 20. století v české a polské literatuře6. Česko-polská kulturní výměna počátku 20. století7. Dvacátá a třicátá léta v politickém kontextu polské a české společnosti8. Dvacátá a třicátá léta v české a polské literatuře9. Česko-polská kulturní výměna 20. a 30. let 20. století10. Léta poválečná ? od r. 1947 do současnosti11. Nejnovější studia současné polské literatury: překlady klasiků (polská romantická literatura, obd. pozitivizmu, meziválečná literatura, zvl. W. Gombrowicz, B. Schulz ad.), mladí polští prozaici (Masłowska, Witkowski ad.), poezie (Cz. Miłosz, W. Szymborska), 12 Poezie Polsko ? antologie současné polské poezie.12. Shrnutí.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu.

Požadavky

Pravidelná aktivní účast na přednáškách 80%, tj. 2 absence za semestr, průběžné plnění všech dílčích úkolů přednášek a seminářů, samostatná práce s polsko-českými slovníky, schopnost formulovat vlastní komentář k analyzovanému textu. Požadavky ke zkoušce: součástí zkoušky jsou všechna hodnocení referátů, dílčích úkolů a testů; hlavním cílem zkoušky je zjištění stupně znalostí přednášených témat a problémů spolu se schopností samostatné analýzy beletristických a odborných textů. Četba beletrie a odborných textů bude doložena seznamem při dílčích zkouškách.

Garant

Dr. Michal Hanczakowski, Ph.D.

Vyučující

Dr. Michal Hanczakowski, Ph.D.