Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polská gramatika 3 (KSO / 5PG3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / 5PG3 - Polská gramatika 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Tři roviny syntaxe, větné pozice obligatorní, potenciální a fakultativní.2. Základová větná struktura, větné vzorce.3. Syntax tradiční a formální ? polské koncepce.4. Problematika tzv. doplňku.5. Povrchová a hloubková struktura, transformace, její nejdůležitější druhy v češtině.6. Věta jednoduchá a souvětí, syntaktické vztahy v souvětí a jejich vyjadřování.7. Parataxe a hypotaxe.8. Modalita, modální význam.9. Zakotvení výpovědi v konkrétní komunikační situaci, komunikační funkce výpovědi.10. Aktuální členění větné, prostředky aktuálního členění, některé specifické prostředky aktuálního členění.11. Typy tematických posloupností.12. Opakování.13. Zápočet, příprava na zkoušku

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu.

Literatura

10. J. Strutyński:. Gramatyka polska. Wprowadzenie, fonetyka, fonologia, morfologia, składnia. Kraków 1999.

Požadavky

Pravidelná aktivní účast na cvičeních 80%, tj. 2 absence za semestr,průběžné plnění všech dílčích úkolů přednášek a seminářů, prezentace,samostatná práce s polskými texty.

Garant

doc. PhDr. Ivana Dobrotová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Dobrotová, Ph.D.Mgr. Marcin Wagiel