Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladová cvičení 2 (KSO / 7PC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / 7PC2 - Překladová cvičení 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Překlad odborného textu - úvod, terminologie, shrnutí2. Odborný historiografický text - názvy organizací a jejich překlad.3. Publicistický text a PR článek. Spolupráce se zadavatelem. Etické hledisko a překladová praxe.4. Publicistický text a PR článek, intence autora a role překladatele. Modelový adresát.5. Gastronomie a regionální speciality. Korektura jídelního lístku.6. Příkladová komerční zakázka - překlad jídelního lístku.7. Příkladová komerční zakázka - Instrukce k objednávce výrobku. Překlad. Zrádná slova a terminologie.8. Obchodní zákoník, druhy obchodních společností9. Příkladová komerční zakázka - výpis z rejstříku podnikatelů10. Soudní systém v ČR a PR - rozdíly v názvosloví11. Příkladová komerční zakázka - Obchodní smlouva.12. Terminologie spojená se strukturami Evropské unie.13. Shrnutí, konzultace studentských překladů.

Získané způsobilosti

Dovednosti analyzovat text, porozumět jeho specifice a adekvátně ho převést z jazyka výchozího do cílového a naopak.

Literatura

Jeništa, J., Pernická, I. Cvičebnice překladu pro polonisty. Olomouc, 2013. ISBN 978-80-244-3427-8.Jeništa, J., Pernická, I. Úvod k polsko-českému terminologickému slovníčku. Olomouc, 2013. Lotko, E. Polština a čeština v překladatelské praxi. Ostrava 1986.

Požadavky

- Aktivní účast na seminářích s max. počtem absencí 2x za semestr- vypracování 5 překladů s překladovým komentářem

Garant

Mgr. Jan Jeništa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Jeništa, Ph.D.