Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká jazykověda - paleoslovenistika (KSO / 91ACJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / 91ACJ - Česká jazykověda - paleoslovenistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematika paleoslovenistická1. Základní charakteristika staroslověnštiny a její místo v klasifikaci slovanských jazyků.2. Redakce staroslověnského jazyka do konce 11. století a jejich základní jazyková charakteristika.3. Vliv řečtiny na staroslověnštinu.4. Vliv latiny a staré horní němčiny na staroslověnštinu.5. Morfologie a syntax staroslověnštiny v komparaci s dalšími slovanskými jazyky (dle výběru a zaměření doktoranda).6. Slovní zásoba staroslověnštiny, její funkčně-stylová i teritoriální klasifikace.7. Staroslověnská lexikografie.8. Česká redakce církevní slovanštiny, památky českého původu, emauzské období církevní slovanštiny.9. Kánon staroslověnských památek.10. Literární památky velkomoravského původu.11. Hlaholice a cyrilice ? původ, rozšíření, paleografická charakteristika; staroslověnština psaná latinkou.12. Charakteristika písemnictví a literatury vybrané redakce církevní slovanštiny (dle výběru, mimo českou a velkomoravskou redakci).13. Cyrilometodějský překlad bible a problematika jeho rekonstrukce.14. Tzv. nová církevní slovanština ? liturgický jazyk pravoslavné, řeckokatolické a římskokatolické církve, charakteristika jednotlivých redakcí.15. Osobnosti české a světové paleoslovenistiky, nejvýznamnější publikace a časopisy.

Získané způsobilosti

Znalosti z jednotlivých disciplín podle časového plánu příslušného studijního oboru.

Literatura

Vavřínek, V. (2013). Cyril a Metoděj mezi Konstantinopolí a Římem. Praha. Lunt, Horace G.:. (2010). Old Church Slavonic Grammar. Berlin. Večerka, R. (2010). Staroslověnská etapa českého písemnictví. Praha.

Požadavky

Tematické okruhy z oboru Srovnávací slovanská filologie,předmět Srovnávací slovanská literární věda předmět Srovnávací slovanská jazykovědaTematika paleoslovenistická1. Základní charakteristika staroslověnštiny a její místo v klasifikaci slovanských jazyků.2. Redakce staroslověnského jazyka do konce 11. století a jejich základní jazyková charakteristika.3. Vliv řečtiny na staroslověnštinu.4. Vliv latiny a staré horní němčiny na staroslověnštinu.5. Morfologie a syntax staroslověnštiny v komparaci s dalšími slovanskými jazyky (dle výběru a zaměření doktoranda).6. Slovní zásoba staroslověnštiny, její funkčně-stylová i teritoriální klasifikace.7. Staroslověnská lexikografie.8. Česká redakce církevní slovanštiny, památky českého původu, emauzské období církevní slovanštiny.9. Kánon staroslověnských památek.10. Literární památky velkomoravského původu.11. Hlaholice a cyrilice ? původ, rozšíření, paleografická charakteristika; staroslověnština psaná latinkou.12. Charakteristika písemnictví a literatury vybrané redakce církevní slovanštiny (dle výběru, mimo českou a velkomoravskou redakci).13. Cyrilometodějský překlad bible a problematika jeho rekonstrukce.14. Tzv. nová církevní slovanština ? liturgický jazyk pravoslavné, řeckokatolické a římskokatolické církve, charakteristika jednotlivých redakcí.15. Osobnosti české a světové paleoslovenistiky, nejvýznamnější publikace a časopisy.

Garant

prof. PhDr. Marie Sobotková, CSc.doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Marie Sobotková, CSc.doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.