Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polská jazykověda (KSO / 91APJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / 91APJ - Polská jazykověda, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

KSO/91APJPolská jazykověda Polish linguistics5 z, česky, polskyDeskripce vývojových procesů v současném polském jazyce.Hlavní pojmy, které jsou v současném studiu PJ uplatňovány.Kontrastivní studium současného polského jazyka.Jazykový obraz světa jako jedna z metod polské jazykovědy.

Získané způsobilosti

Účastník výuky získá hlubší orientaci v obsahu i metodě zkoumání jazykové problematiky.

Literatura

http://ispan.waw.pl/default/pl/projekty-naukowe/eurojos. http://www.komslow.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=75:referaty-polskich-slawistow&catid=40:referaty-polskich-slawistow&Itemid=51. Red. Lotar Rasiński. (2009). JĘZYK DYSKURS SPOŁECZEŃSTWO. Warszawa. Red. Jan Mazur, Małgorzata Rzeszutko-Iwan. (2007). JĘZYK POLSKI JAKO NARZĘDZIE KOMUNIKACJI WE WSPÓŁCZESNYM ŚWIECIE. Lublin. Siatkowska, E. (2004). SZKICE z dziejów literackich języków słowiańskich. Warszawa. Labocha, J.:. (2009). TEKST, WYPOWIEDŹ, DYSKURS W PROCESIE KOMUNIKACJI JĘZYKOWEJ. Kraków.

Požadavky

Tematické okruhy z oboru Srovnávací slovanská filologie-předmět Srovnávací slovanská literární věda a předmět Srovnávací slovanská jazykovědaTematika polské filologie1. O jazyce a stylu současné polské prózy ve srovnání s českou, ruskou nebo ukrajinskou prózou. Nejnovější teorie (terminologie) a badatelské postupy ? hodnocení. Výběr podle zaměření.2. Současná polská básnická tvorba ve slovanském (českém, ruském nebo ukrajinském) kontextu. Výběr podle zaměření.3. Nové teorie v současné polské literární vědě ve srovnání (s českou, ruskou nebo ukrajinskou LV). Výběr podle zaměření. 4. Nové teorie v současné polské jazykovědě ve srovnání (s českou, ruskou nebo ukrajinskou LV). Výběr podle zaměření.5. Významné osobnosti polské literární vědy 20. a 21. století. Hodnocení jejich přínosu k rozvoji slovanské/ evropské literární vědy. Výběr podle zaměření.6. Významné osobnosti polské jazykovědy 20. a 21. století. Hodnocení jejich přínosu k rozvoji slovanské/ evropské literární vědy. Výběr podle zaměření.7. Kognitivní teorie v polské jazykovědě ve srovnání s českou, ruskou, ukrajinskou a jejich přínos. 8. Kognitivní teorie v polské literární vědě ve srovnání s českou, ukrajinskou nebo ruskou LV. Výběr podle zaměření.9. Žánrové proměny polské literatury XX. a XXI. století ve srovnání s literární tvorbou českou, ruskou nebo ukrajinskou. Výběr podle zaměření. 10. Literární text jako překladatelský problém (polské, české, ruské a ukrajinské teorie překladu). Výběr podle zaměření. 11. Vybrané okruhy problémů z dějin slovanských filologií, zvláště pak polské filologie ve srovnání s českou, ruskou nebo ukrajinskou. Výběr podle zaměření. 12. Neologizmy v současné polštině ve srovnání se situací v českém, ruském nebo ukrajinském jazyce. Výběr podle zaměření.13. Stylové rozvrstvení současné polštiny v populárně naučných textech ve srovnání s češtinou, ruštinou nebo ukrajinštinou. Výběr podle zaměření.14. Jazyk současné polské publicistiky ve srovnání s dalšími slovanskými jazyky (publicistika česká, ruská nebo ukrajinská). Výběr podle zaměření.15. Problematika současného polského jazyka z hlediska jeho stylistických funkcí ve srovnání s dalšími slovanskými jazyky (češtinou, ruštinou nebo ukrajinštinou). Výběr podle zaměření

Garant

doc. PhDr. Ivana Dobrotová, Ph.D.prof. PhDr. Marie Sobotková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ivana Dobrotová, Ph.D.prof. PhDr. Marie Sobotková, CSc.