Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny slovanské jazykovědy 2 (KSO / 9DSJ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / 9DSJ2 - Dějiny slovanské jazykovědy 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezentace relevantních částí disertační práce a jejich obhajobaDiskuse o řešené odborné problematicePět otázek na odborné téma řešené v disertační práci.KSO/9DSJ2Témata: ruská jazykověda4. Nové teorie v současné ruské jazykovědě ve srovnání (s českou, polskou nebo ukrajinskou LV). Výběr podle zaměření.6. Významné osobnosti ruské jazykovědy 20. a 21. století. Hodnocení jejich přínosu k rozvoji slovanské/ evropské literární vědy. Výběr podle zaměření.7. Kognitivní teorie v ruské jazykovědě ve srovnání s českou a ukrajinskou a jejich přínos.12. Neologizmy v současné ruštině ve srovnání se situací v českém, polském nebo ukrajinském jazyce. Výběr podle zaměření.13. Stylové rozvrstvení současné ruštiny v populárně naučných textech ve srovnání s češtinou, polštinou nebo ukrajinštinou. Výběr podle zaměření.14. Jazyk současné ruské publicistiky ve srovnání s dalšími slovanskými jazyky (publicistika česká, polská nebo ukrajinská). Výběr podle zaměření.15. Problematika současného ruského jazyka z hlediska jeho stylistických funkcí ve srovnání s dalšími slovanskými jazyky (češtinou, polštinou nebo ukrajinštinou). Výběr podle zaměření.

Získané způsobilosti

Samostatná vědecká práce v oboru slovanská jazykověda: česká, polská, ruská, ukrajinská ad.Samostatná vědecká práce v oboru slovanská literární věda: česká, polská, ruská, ukrajinská ad.

Literatura

Markowski, A. (2001).: Nowy słownik poprawnej polszczyzny. Kraków. Mańczak-Wohlfeld, E.:. Angielsko-polskie kontakty językowe. Warszawa 2006. Další doporučená literatura odpovídá odbornému zaměření doktorandů-polská, ruská, ukrajinská a česká filologie. Tabakowska, E.:. Kognitywne podstawy języka i językoznawstwa. UNIVERSITAS 2001. Dobek-Ostrowska B. (2001). Nauka o komunikowaniu : podstawowe orientacje teoretyczne. Wrocław. Red. Zofia Rudnik-Karwatowa. (2008). WSPÓŁCZESNA KOMUNIKACJA JĘZYKOWA. Najnowsze zmiany. Warszawa. Lachur, Cz.:. ZARYS językoznawstwa ogólnego; Uniwersytet Opolski. - Opole : Wydaw. Uniwersytetu Opolskiego, 2004. - 320 s.

Požadavky

Samostaná vědecká práce, pravidelné konzultace se školitelem.

Garant

prof. PhDr. Marie Sobotková, CSc.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.