Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny slovanské jazykovědy 4 (KSO / 9DSJ4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / 9DSJ4 - Dějiny slovanské jazykovědy 4, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezentace relevantních částí disertační práce a jejich obhajobaDiskuse o řešené odborné problematicePět otázek na odborné téma řešené v disertační práci.KSO/9DSJ4 Dějiny slovanské jazykovědy 4Tematika paleoslovenistická6. Slovní zásoba staroslověnštiny, její funkčně-stylová i teritoriální klasifikace.7. Staroslověnská lexikografie.8. Česká redakce církevní slovanštiny, památky českého původu, emauzské období církevní slovanštiny.9. Kánon staroslověnských památek.10. Literární památky velkomoravského původu.11. Hlaholice a cyrilice ? původ, rozšíření, paleografická charakteristika; staroslověnština psaná latinkou.12. Charakteristika písemnictví a literatury vybrané redakce církevní slovanštiny (dle výběru, mimo českou a velkomoravskou redakci).13. Cyrilometodějský překlad bible a problematika jeho rekonstrukce.14. Tzv. nová církevní slovanština ? liturgický jazyk pravoslavné, řeckokatolické a římskokatolické církve, charakteristika jednotlivých redakcí.15. Osobnosti české a světové paleoslovenistiky, nejvýznamnější publikace a časopisy.

Získané způsobilosti

Samostatná vědecká práce v oboru slovanská jazykověda: česká, polská, ruská, ukrajinská ad.

Literatura

Další doporučená literatura odpovídá odbornému zaměření doktorandů-polská, ruská, ukrajinská a česká filologie. http://fidkar.wbp.krakow.pl/fidkar/uj/romanek_agnieszka_russian_state_library.pdf. https://usosweb.amu.edu.pl/kontroler.php?_action=actionx:katalog2/przedmioty/pokazPrzedmiot(prz_kod:09-JKPRA-11). http://takarandka.strefa.pl/elektroniczny_polsko_rosyjski_slowniczek.shtml. http://www.nkp.cz/slovanska-knihovna. Tabakowska, E.:. Kognitywne podstawy języka i językoznawstwa. UNIVERSITAS 2001. Komissarov, V.N.:. (2002). Lingvističeskoje perevodovedenije v Rossii. Moskva. Zemskaja,Je.A. (2004). Russkaja razgovornaja breč. Lingvističeskij analýz i problemy obučenija. Moskva. Padučeva, E. V. (2002). Vyskazyvanije i jego sootnesennost´s dejstviteľnost´ju. Moskva. Lachur, Cz.:. ZARYS językoznawstwa ogólnego; Uniwersytet Opolski. - Opole : Wydaw. Uniwersytetu Opolskiego, 2004. - 320 s.

Požadavky

Samostaná vědecká práce, pravidelné konzultace se školitelem.

Garant

prof. PhDr. Marie Sobotková, CSc.doc. Mgr. Miroslav Vepřek, Ph.D.