Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk 1 (KSO / CJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / CJ1 - Český jazyk 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj pravopisné normy, pravopisné příručky.Pravopis lexikální, psaní i/y po souhláskách obojetných, psaní i/y po písmenu c.Psaní ú,ů,u. Psaní skupin bje, vje, bě, vě, mě, mně.Psaní předložek s (se), z (ze). Psaní předpon s-, se-, z-, ze-, vz-, vze-.Střídání délky při tvoření slov. Přídavná jména konatelská a účelová. Psaní n/nn.Zkratky a značky.Pravopis souhláskových skupin, psaní spřežek a spřahování.Pravopis a výslovnost přejatých slov se s/z.Psaní slov přejatých.Psaní velkých písmen.Psaní čárky ve větě jednoduché.Psaní čárky v souvětí a v infinitivních konstrukcích.Zápočet.

Získané způsobilosti

Student ovládá lexikální, morfologický a syntaktický pravopis, je schopen korekce vlastního psaného textu.

Literatura

Svozilová, M. Jak dnes píšeme/mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. H&H, Vyšehradská s.r.o 2000. Pravidla českého pravopisu. 1993. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 1996.

Požadavky

účast na seminářích s max. počtem absencí 2x za semestrplnění zadaných úkolů (vyhledávání řešení sporných otázek, vypracování krátkých referátů na zadané téma atd.) aktivní zapojení do diskusezávěrečný písemný test

Garant

PhDr. Milena Machalová

Vyučující

PhDr. Milena Machalová