Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie překladu (KSO / UTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSO / UTP - Úvod do teorie překladu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do translatologie, vymezení terminologie2. Chápání překladu od antiky do 19. století3. Překlad a překládání, funkční ekvivalence, obecný invariant překladu, překladové jednotky4. Překladové transformace ? základní postupy překladatele5. Překladový proces, fáze překladatelovy práce (Jiří Levý)6. Druhy překladu (Roman Jakobson)7. Cesta k dnešní teorii překladu ? diachronní pohled8. O interdisciplinaritě překladu ? jazykový průmysl, nové požadavky na překladatele, multispecializace9. Překlad a knižní trh ? role překladatele vůči knižnímu trhu10. Překlad jako mezikulturní dialog, překlady v Evropské unii11. Etika překladu a morální kodex překladatele ? co a jak (ne)překládat?12. Překladatel jako živnostník13. Překladová zakázka ? právní a finanční okolnosti

Získané způsobilosti

Standardní komunikační dovednosti, schopnost analýzy překladového textu

Literatura

http://www.polonistika.upol.cz/studium/studijni_materialy.htmlKnittlová D. Teorie Překladu, Olomouc 1995. Lotko, E. Polština a čeština v překladatelské praxi. Ostrava, 1986. Knittlová, D., Grygová, B., & Zehnalová, J. Překlad a překládání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2010. ISBN 9788024424286.Povejšil, J., Straková, V., Kufnerová, Z., Skoumalová, Z., & Poláčková, M. Překládání a čeština. Jinočany: H&H, 1994. ISBN 8085787148.

Požadavky

- Účast na přednáškách s max. počtem absencí 2x za semestr- Samostatná četba translatologické literatury (stati, článku) v rozsahu cca 20 stran.- úspěšné složení zápočtu.

Garant

Mgr. Jan Jeništa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan Jeništa, Ph.D.