Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro překladatele (KSR / 7CP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7CP - Čeština pro překladatele, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika současné jazykové situace.Korektorské značky, korektury textu.Jazyková norma a kodifikace.Demokratizace, intelektualizace a profesionalizace jazyka.Determinologizace v jazyce.Prolínání slov a automatizace textu.Slovní zásoba a její obohacování.Písemné projevy a jejich charakteristika.Významné osobnosti české lingvistiky a charakteristika jejich činnosti.Struktura bibliografických citací.Funkční styly jazyka.Zápočet.

Získané způsobilosti

Student získá kompetence dané osnovou kurzu.

Literatura

Daneš, F. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Academia, Praha 1997. Čmejrková, S., Daneš, F., Kraus, J., Svobodová, I. Čeština, jak ji znáte i neznáte. Academia, Praha 1996. Čechová, M. a kol. Čeština. Řeč a jazyk. ISV nakladatelství, Praha 1996. Sgall, P., Panevová, J. Jak psát a jak nepsat česky. Univerzita Karlova, Karolinum, Praha 2004. Nebeská, I. Jazyk, norma, spisovnost. Karolinum, Praha 1996. Brabcová, R. Společensko-politické změny a jejich odraz v současné češtině. In Česká slavistika. Praha 1998. Cuřín, F., Novotný, J. Vývojové tendence současné spisovné češtiny a kultura jazyka. SPN, Praha 1981.

Požadavky

- účast na seminářích s max. počtem absencí 2x za semestr- plnění zadaných úkolů (vyhledávání řešení sporných otázek, vypracování krátkých referátů na zadané téma, prezentace atd.) - aktivní zapojení do diskuse- písemný test (oprava chyb)

Garant

PhDr. Milena Machalová

Vyučující

PhDr. Milena Machalová