Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny východoslovanských zemí (KSR / 7DEJR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7DEJR - Dějiny východoslovanských zemí, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky se soustřeďují zejména na otázky spjaté s dějinami kultury, jednak na problémy, které dodnes ovlivňují tvářnost východní Evropy. Je kladen důraz na jejich sledování v dlouhé časové perspektivě (územní expanze Ruska, pozice pravoslaví, proměny charakteru panovnické moci a cesta Rusi k samoděržaví atd.). Dějiny východní Evropy jsou chápány jako dějiny multietnického a multikulturního celku.Program:1. Základní pojmy z dějin Ruska, periodizace ruských dějin.2. Křesťanství na Rusi.3.-4. Centralizace a decentralizace ve středověké Rusi.5. Rus a "Veliká step": stepní národy v dějinách Evropy.6. Formování Moskevské Rusi, cesta k samoděržaví. Ukrajina jako součást Velkoknížectví litevského a Polského království.7. Romanovci na ruském trůnu. Ukrajina v 17. - 18. století.8. Územní expanze od Ivana IV. do 19. stol.9. Rusko a podrobené národy. Ukrajina pod nadvládou Ruska a Rakouska, národní obrození a boj za samostatnou Ukrajinu.10. Reformy 18. století.11. Zahraniční politika Ruska v 19. stol.12. Reformy a revoluční hnutí 19. stol.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o klíčových problémech východoslovanských dějin, což mu bude sloužit jako východisko pro detailnější studium dějin kultury a literatury v rámci navazujících disciplín.

Literatura

Švankmajer a kol. Dějiny Ruska. Praha, 1995. Veber, V. Ruské a sovětské dějiny v české poválečné historiografii. Praha, 1996. Masaryk, T.G. Rusko a Evropa I.-III. 1996. Pipes, R. Rusko za starého režimu. Praha, 2004.

Požadavky

Kolokvium - úspěšné vykonání písemného testu z ruských dějin; práci je možno konat pouze třikrát.

Garant

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.Mgr. Vojtěch Pícha