Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnika SNS (KSR / 7ESNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7ESNS - Etnika SNS, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Otázka etnicity v dějinách Evropy. Nacionalismus.Národnostní politika v Ruském impériu a SSSR.Národnostní politika v postsovětském období.Ugrofinové v Ruské federaci.Židé.Tataři. Kalmyci.Kavkazské národy.Expanze Ruska na Kavkaz, kořeny současných válečných konfliktů.Etnika Sibiře a problém akulturace.Etnika Střední Asie. Politické vs. etnické členění regionu.

Získané způsobilosti

Student získá orientaci v otázkách historického vývoje, kultury a současného postavení vybraných etnik SNS.

Literatura

Aktuální tisk k příslušným tématům. Šnirel´man V.A. Etnogenez i identičnosť: nacionalističeskije mifologii v sovremennoj Rossiji, Etnografičeskoje obozrenie 4/2003, s. 3-14. Zubov, A. Istorija Rossii. XX vek. Moskva 2009. Šatava, L. Jazyk a identita etnických menšin. Praha, 2001. ISBN 80-90252-1-5.Eliade M. Šamanismus a nejstarší techniky extáze. Praha, 1997. Bělka L. Tibetský buddhismus v Burjatsku. Brno, 2002. Boukal T. Torava. Příroda a lidé, vyprávění sibiřských lovců. Praha, 2003.

Požadavky

aktivní účast na seminářích (diskuse, referát, studium doporučených textů) s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;úspěšné vykonání písemné zápočtové práce (zápočtovou práci je možno konat pouze třikrát)

Garant

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.