Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gramatika současné ruštiny 1 (KSR / 7GR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7GR1 - Gramatika současné ruštiny 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Místo gramatiky mezi jazykovědnými disciplínami.Slovní druhy obecně.Podstatná a přídavná jména a jejich kategorie.Zájmena a číslovky.Slovesa a jejich kategorie.Větné členy - terminologie.Morfematická a morfologická analýza textu.Vyhledávání a oprava chyb.

Získané způsobilosti

Student ovládá gramatickou stavbu ruštiny, ovládá lingvistickou terminologii, orientuje se v problematice slovních druhů.

Literatura

Flídrová, H., Žaža, S.: Sintaksis russkogo jazyka v sopostavlenii s češskim. Olomouc 2005 Kubík, M. a kol.: Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. Praha 1982 Bajkova, L., Skácel, J.: Stylistika sovremennogo russkogo jazyka. Ostrava 1994 Kratkaja russkaja gramatika (red. N.Ju. Švedova). Moskva 1989 Rozental´, D.E., Golub, I.B., Telenkova, M.A.: Sovremennyj russkij jazyk. Moskva 1994 Adamec, P. a kol.: Morfologie I, II. Brno 1996, 1997.

Požadavky

- aktivní účast, maximálně dvě absence- písemný test (znalost terminologie, určování slovních druhů, gramatické kategorie, určování větných členů)

Garant

PhDr. Milena Machalová

Vyučující

PhDr. Milena Machalová