Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková cvičení gramatická 1 (KSR / 7JGB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7JGB1 - Jazyková cvičení gramatická 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Morfematika, morf, morfém, morfematický rozbor.Podstatná jména, rod podstatných jmen, rozdíly v ČJ a RJ.Číslo podstatných jmen, singularia tantum, pluralia tantum.Kategorie životnosti podstatných jmen.Opakování probrané látky.Skloňování podstatných jmen, vsuvný vokál, klasifikace podst. jmen.Skloňování maskulin.Skloňování feminin.Skloňování neuter.Opakování, procvičování.Zápočet

Získané způsobilosti

Student ovládá skloňování substantiv, je obeznámen se jmennými gramatickými kategoriemi.

Literatura

Adamec, P. a kol. Morfologie ruštiny. Brno 1997. Vobořil, L. (2015). Praktická cvičení z ruštiny pro filology-překladatele I (výklad a cvičení). UP Olomouc. Balcar, M. Sbírka cvičení k ruské gramatice. VŠE, Praha 1996. Brandner, A. Seminární cvičení z morfologie ruštiny. Brno 2001. Brčáková, D. a kol. 15 urokov po morfologii. Praha 1997. (vydání 2.).

Požadavky

- průběžné písemné práce do známky 3- pravidelná docházka (omluveny 2 absence)- závěrečný písemný test (překlad z češtiny do ruštiny a z ruštiny do češtiny)

Garant

PhDr. Milena Machalová

Vyučující

PhDr. Milena Machalová