Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková cvičení gramatická 5 (KSR / 7JGB5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7JGB5 - Jazyková cvičení gramatická 5, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunikativní typy vět.2. Věty emocionální.3. Vyjádření záporu.4. Vyjádření nezbytnosti, možnosti, úmyslu.5. Hlavní větné členy - podmět.6. Přísudek.7. Vedlejší větné členy - předmět.8. Příslovečné určení.9. Přívlastek.10. Doplněk.11. Morfologická a syntaktická analýza.12. Morfologická a syntaktická analýza.13. Zápočet.

Získané způsobilosti

Student rozpozná základní a vedlejší větné členy, je obeznámen s rozdílným chápáním větných členů v češtině a ruštině (především z hlediska překladu). Je si vědom rozdílů ve vyjádření záporu v Č a R, rovněž rozdílů ve vyjádření nutnosti a možnosti.

Literatura

Korrektirovočnyj kurs russkogo jazyka dlja prepodavetelej - rusistov. Moskva 1981. Rozentaľ, D.E. Praktičeskaja stilistika russkogo jazyka. Učebnik dlja vuzov. Moskva 1987. Deribas, L.A. Russkij jazyk na kursach. Moskva 1982. Brandner, A. Seminární cvičení z morfologie ruštiny. Brno 2001. Zolotova, G.A. Sintaksičeskij slovaŕ: repertuar elementarnych jedinic russkogo sintaksisa. Nauka, Moskva 1988. Flídrová, H., Žaža, S. Sintaksis russkogo jazyka v sopostavlenii s češskim. Olomouc 2005. Koprov, V.Ju. Variantnyje formy v russkom jazyke: Učebnou posobije dlja inostrannych učaščichsja prodvinutogo etapa obučenija. Moskva 2006.

Požadavky

- průběžné písemné práce do známky 3- písemný test na probrané gramatické jevy (překlad z češtiny do ruštiny, případně z ruštiny do češtiny)- pravidelná docházka (omluveny 2 absence)

Garant

PhDr. Milena Machalová

Vyučující

PhDr. Milena Machalová