Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyk současné ruské mládeže (KSR / 7JSRM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7JSRM - Jazyk současné ruské mládeže, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz je zaměřen tak, aby přiblížil nácvik hovorové ruštiny přirozeným podmínkám komunikování. Přednášky nastíní posluchačům změny, které proběhly v ruském jazyce ve dvou posledních desetiletích. Značná pozornost bude věnována jevům konvenčního vyjádřování žargonního původu, které je nyní v Rusku velmi rozšířené. Procvičování lexika a frazeologie běžné v jazyce současné ruské mládeže pomůže posluchačům osvojit si jazyk jejich vrstevníků v současném Rusku.

Získané způsobilosti

Zvládnutí běžné mluvy současné ruské mládeže, seznámení se současnými procesy probíhajícími v dnešní ruštině.

Literatura

Nikitina, T.G.: Tak govorit molodež. Sankt-Petěrburg 1998 Mokienko, V.M. - Nikitina, T.G.: Boljšoj slovarj russkogo žargona. Sankt-Petěrburg 2000 Kostomarov, V.G. Jazykovoj vkus epohi. Moskva 1994 Škapenko, T. - Hubner, F.: Russkij "tusovočnyj" kak inostrannyj. Kaliningrad 2003 Sovremennaja russkaja reč: sostojanie i funkcionirovanie. Sankt-Petěrburg 2004 E.Zemskaja a kol. 1996. Russkija jazyk konca XX stoletija (1985-1995). Moskva H.Walter a kol. 2004. Slovarj: Zaimstvovanija v russkom substandarte. Anglicizmy. Moskva Romanov, A.Ju.: Anglicizmy i amerikanizmy v russkom jazyke i otnošenie k nim. Sankt-Petěrburg 2000.

Požadavky

- účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;- plnění zadaných úkolů;- úspěšné vykonání písemné zápočtové práce;- ústní zkouška; prokázat znalost látky.

Garant

prof. Ludmila Stěpanova, CSc.