Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z funkční gramatiky (KSR / 7KFG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7KFG - Kapitoly z funkční gramatiky, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01. Vznik a vývoj funkční gramatiky. Základní školy funkční gramatiky a jejich představitelé. Funkční vs tzv. "tradiční" gramatika.02. Teoretické základy funkční gramatiky. Základní pojmy funkční gramatiky: funkce, forma a význam, sémaziologie x onomaziologie, funkčně sémantické pole, funkčně sémantická kategorie, centrum a periferie.03. Funkčně sémantické pole a jeho struktura. Funkčně sémantická kategorie x gramatická kategorie morfologická a syntaktická.04. Aspektuálnost.05. Zalogovosť.06. Časová lokalizovanost. Taxis.07. Temporálnost.08. Modálnost.09. Personálnost.10. Subjektnost. Objektnost.11. Posesivnost.12. Funkční syntaktická sémantika.13. Druhy syntaxémů a jejich funkční analýza.

Získané způsobilosti

Rozšíření lingvistického povědomí studenta o tzv. funkční hledisko v aplikaci na ruštinu, avšak v důsledném srovnávacím hledisku rusko-českém.

Literatura

Rudincová, B. : Praktičeskaja funkcionaľnaja grammatika russkogo jazyka. OU, Ostrava, 1998. Vsevolodova, M.V. : Teorija funkcionaľno-kommunikativnogo sintaksisa: Fragment prikladnoj modeli jazyka. Moskva, 2000. Petruchina, E.V. Aspektuaľnyje kategorii glagola v russkom jazyke v sopostavleniji s češskim, slovackim, poľskim i bolgarskim jazykami. Moskva, 2000. Bondarko, A.V. Funkcionaľnaja grammatika. Nauka, 198. Šeljakin, M.A. Funkcionaľnaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 2001. Bondarko, A.V. Grammatičeskaja kategorija i kontekst. Nauka, 1971. Zolotova, G.A., Onipenko, N.K., Sidorova, M.Ju. Kommunikativnaja grammatika russkogo jazyka. Moskva, 1998. Problemy funkcionaľnoj grammatiki. Polevyje struktury. SPb.: Nauka., 2005. Bondarko, A.V. Teorija morfologičeskich kategorij. L. 1976. Nedomová, Z., Rudincová, B. Vybrané kapitoly z funkční stylistiky a z funkční gramatiky ruštiny. Skriptum. OU, Ostrava, 2003.

Požadavky

aktivní účast na přednáškách s min. absencí 2 za semestrvypracování samostatné prácepísemná zkouška

Garant

PhDr. Ladislav Vobořil, Ph.D.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.

Vyučující

PhDr. Ladislav Vobořil, Ph.D.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.