Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kritika překladu (KSR / 7KRP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7KRP - Kritika překladu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01. Tematické okruhy: Úvod do kritiky překladu.02. Základní pojmy.03. Stav současné kritiky překladu.04. Žánry a obecný model kritiky překladu.05. Překlad jako proces, překladatelská analýza textu.06. Modely kritiky překladu.07. Kritika literárního překladu.08. Interference mezi češtinou a ruštinou.09. Kritická reflexe kritiky ? metakritika.10. Kritické reflexe a jejich vyhodnocení.

Získané způsobilosti

Studenti si rozšíří své teoretické znalosti a praktické dovednosti v oblasti hodnocení překladatelské práce i vlastního překládání.

Literatura

Hrdlička, M. Antologie teorie uměleckého překladu. Ostrava, 2004. Vízdalová, A. Na stezkách kritického žánru. Praha, 1997. Knittlová, D. Překlad a překládání. Olomouc, 2010. Levý, J. Umění překladu. Praha, 1998.

Požadavky

- účast na seminářích s max. počtem absencí za semestr 2 týdny- vystoupení v semináři- připravenost, aktivní zapojení do diskuze

Garant

Mgr. Martina Pálušová, Ph.D.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.