Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladatelský seminář 2 (KSR / 7PS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7PS2 - Překladatelský seminář 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Téma Péče o postižené a seniory I.2. Téma Péče o postižené a seniory II.3. Téma Děti bez domova - sociální problém současného Ruska I.4. Téma Děti bez domova - sociální problém současného Ruska II.5. Téma Péče o sociálně slabé a sociálně dezintegrované.6. Téma Rodina.7. Téma Trh práce a politika zaměstnanosti.8. Téma Péče o vzdělání a odbornou kvalifikaci.9. Téma Péče o zdraví člověka.10. Téma Sociální politika českého státu.11. Téma Sociální politika ruského státu.12. Téma Bydlení a bytová otázka.13. Téma orgány, instituce a zařízení sociálního zabezpečení.

Získané způsobilosti

V této části cyklu Překladová cvičení se studenti seznamují s terminologickou náplní tematického okruhu ?sociální sféra?. Zároveň si prohloubí a upevní své dovednosti textové analýzy a interpretace a schopnost aplikace překladových postupů a transformací při překládání neadaptovaných textů.

Literatura

Aktuální publicistické a odborné texty z oblasti sociální práce a sociální politiky získané na internetu a z dalších zdrojů. Gromová, E. ed. Antologie teorie odborného překladu. 2., aktualizované a rozšířené vydání. Ostrava: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2007. 244 s. Vysloužilová, E. - Machalová, M. - Vychodilová, Z. Cvičebnice překladu pro rusisty III (Sociální politika). Olomouc 2006, 1. vyd., 337 s. http://menalmanah.narod.ru/mw/domviol-1.html. http://video.google.com/videoplay?docid=-8570561385764824375#. http://video.google.com/videoplay?docid=-8570561385764824375#. http://www.spero.socpol.ru/. Sociaľnaja zaščita naselenija: opyt organizacionno-administrativnoj raboty. Moskva-Rostov na Donu, 2003.

Požadavky

aktivní účast ve cvičeních (maximální počet absencí 2)průběžně tvorba tematického glosáře z překládaných textůvypracování seminárního překladu (text se sociální tematikou: 2 NS z češtiny do ruštiny, 2 NS z ruštiny do češtiny, oba s glosářem klíčových termínů)úspěšné zvládnutí písemného zápočtového testu

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.