Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruské církevní reálie (KSR / 7RCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7RCR - Ruské církevní reálie, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stručné dějiny křesťanství, zvl. pravoslaví.2. Architektura chrámu.3. Pravoslavný církevní rok, svátky a obřady.4. Pravoslavná bohoslužba.5. Některé odlišnosti mezi pravoslavím a katolicismem.6.-7. Pravoslavná církev v Českých zemích a na Slovensku, její historie a současnost. Administrativní struktura pravoslavné církve.8.-9. Křesťanská terminologie v rusko-českém srovnávacím plánu, shody a rozdílnosti v pravoslavném a katolickém pojmosloví.10.-11. Výklad je průběžně aktualizován o současné dění v pravoslavném světě, zvláště v zemích bývalého Sovětského svazu, a o novinky ze života pravoslavné církve v České a Slovenské republice.

Získané způsobilosti

Student si rozšíří a prohloubí znalosti v jedné z oblastí ruských a českých reálií.

Literatura

Stěpanova,L. - Vychodilová, Z. (2013). Reálie ruské pravoslavné církve. Olomouc. Aleš, Pavel. Pravoslavná církev u nás. Brno 1993, Prešov 1998. Bureha, V., Marek, P. Pravoslavní v Československu v letech 1918-1953. Kostelní Vydří 2008. Stěpanova, L. - Vychodilová, Z. Reálie ruské pravoslavné církve. Olomouc 1998, 2., přepracované vydání, Olomouc 2003. Stěpanova, L. - Vychodilová, Z. (2013). Realii russkoj pravoslavnoj cerkvi. Olomouc 2013. Olomouc.

Požadavky

? aktivní účast na přednáškách? domácí příprava, četba textů? vykonání zápočtové práce

Garant

prof. Ludmila Stěpanova, CSc.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.

Vyučující

prof. Ludmila Stěpanova, CSc.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.