Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruské památky UNESCO (KSR / 7RPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7RPU - Ruské památky UNESCO, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. Městské památkové oblasti: Petrohrad a okolí2. Městské památkové oblasti: Moskva a okolí3. Historicko-architektonické komplexy: Kazaňský Kreml4. Lidová architektura: Kižský Pogost5. Historická centra: Novgorod, Vladimir, Suzdal, Jaroslavl, Derbent(citadela, staré město, pevnost)6. Památky církevního významu: Sergiev Posad, Kolomenskoje, Solovecké ostrovy, Komplexkláštera Ferapontov, Novoděvičskij klášter a hřbitov7. Přírodní památky - lesy: Komi, Centrální Sichote-Alin, Západní Kavkaz8. Přírodní památky ? jezera: Bajkal9. Přírodní památky ? sopky: Kamčatské sopky10. Přírodní památky ? hory: Zlaté hory na Altaji11. Přírodní památky ? kosy: Kuronská kosa12. Přírodní památky ? pánve: Pánev Uvs núr13. Přírodní památky ? ostrovy: Wrangelův ostrov a jeho přírodní systém14. Další přírodní památky: Struveho geodetický oblouk, oblast Putorana15. Mistrovská díla ústního a nehmotného dědictví:- zvyky a ústní tradování: Oloncho (hrdinský epos Jakutů)- tradiční umění: hmotná a ústní kultura starověrců oblasti Zabajkalí16. Světové dědictví v ohrožení17. Organizace Unesco

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o ruských pokladech Unesco po stránce kulturní, historické, umělecké a přírodní v evropském a světovém kontextu. Bude rovněž seznámen se světovým dědictvím v ohrožení, s významem a strukturou organizace Unesco s důrazem na vztah k Ruské federaci a České republice.

Literatura

Švankmajer, M. a kol.: . Dějiny Ruska. Praha, LN, 2004. Divy světa. Divy světa. Fascinující stavby a památky od Kolosea k Tádž Mahal. Praha, Knižní klub, 1993. Brocks, M. a kol.: . Monumenty. 213 historických a technických pamětihodností světa. Praha, Fortuna print, 1993. Renouf, N. a kol.: . Moskva a Sankt Petěrburg. Bučovice, RO-TO-M, 2000. Figes, O.: . Natašin tanec. Kulturní historie Ruska. Praha - Plzeň, Pavel Dobrovský ? BETA a Jiří Ševčík, 2004. Anhäuser, U. a kol.: . Nejkrásnější divy světa. Kulturní památky a přírodní ráje naší planety pod záštitou UNESCO 1- 6. Praha, Euromedia Group, 2002. Phillipsová, C. a kol.: . Petrohrad. Praha, Ikar, 2007. Dumpleton, B. a kol.: . Podivuhodný svět. Průvodce přírodními krásami světa. Praha, Reader´s Digest Výběr, 2000. www.unesco.org. www.unesco.org.

Požadavky

75 % účast na přednáškách, zápočtový test.

Garant

PhDr. Milena Machalová