Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stará ruská literatura (KSR / 7SRL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7SRL - Stará ruská literatura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01. Vymezení pojmu ?drevněrusskaja litěratura?.02. Základní principy středověké estetiky.03. Autor středověkého díla.04. Žánrový systém.05. Jazyk a styl.06. Recipient (čtenář / posluchač) středověkého literárního díla.07. Nejstarší epocha staroruského písemnictví (11. -13. století), hlavní rysy a texty.08. Období 14. ? 15. století, hlavní rysy a texty.09. Epocha 16. století, grandiózní literární projekty Moskevské Rusi.10. Oprava knih jako problém střetu odlišných kultur.Sedmnácté století jako přechod od středověku k novověku, tradice vs. nové fenomény ruské kultury. Ruské baroko.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se specifiky staroruského písemnictví a porozumí odlišnostem středověké a moderní literatury včetně jejího odlišného fungování ve společnosti.

Literatura

Děmin, A. S. Chudožestvennyje miry drevněrusskoj litěratury, Moskva 1993. Danilevskij, I. N. a kol. Istočnikoveděnije: Těorija. Istorija. Metod, Moskva 1998. Kalugin, V. V. Jazyk i pismennosť Drevněj Rusi, Moskva 2005. Písemnictví ruského středověku, Praha 1989. Smích a běs. Staroruské hagiografické příběhy, Praha 1988. Staroruská čítanka, Praha 1989. Lichačov, D. S. Těkstologija na matěriale russkoj litěratury X-XVII vekov, Sankt-Petěrburg 2001.

Požadavky

účast na seminářích (diskuse, referát, studium doporučených textů) s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdnyúspěšné vykonání písemné zápočtové práce (zápočtovou práci je možno konat pouze třikrát)

Garant

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.