Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Srovnávací stylistika (KSR / 7SRST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7SRST - Srovnávací stylistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01. Úvod do stylistiky, srovnání stylistického systému ruštiny a češtiny.02. Vliv církevní slovanštiny na současnou ruštinu, stylistický aspekt.03. Emocionálně zabarvené prvky, expresivita v současné ruštině ve srovnání s češtinou.04. Anglicismy v současné ruštině: stylistický aspekt.05. Kondenzace syntaktické stavby prostřednictvím polovětných vazeb (teorie).06. Kondenzace syntaktické stavby prostřednictvím polovětných vazeb (cvičení).07. Multiverbizace v ruštině - teorie, cvičení.08. Univerbizace v ruštině - teorie, cvičení. Komprese v jazyce.09. Kvalita publicistického textu - intertextualita, aluze v ruštině.10. Základní posuny v česko-ruském překladu.

Získané způsobilosti

Student získá schopnost stylisticky adekvátního převodu jistých problematických jevů (deminutiva, kondenzace, multiverbizace, univerbizace aj.) mezi ruštinou a češtinou a bude schopen stylisticky sporná místa daných jazyků vhodně komentovat.

Literatura

Kapitánová, J. Antologie textů ke srovnávací stylistice. Komentáře a analýzy. Olomouc, 2013. Pilátová, J. Krátká zpráva v současné ruské a české publicistice. Jazyk a text. Olomouc, 2009. Čechová, M. Současná stylistika. Praha, 2008. Golub, I. Stilistika russkogo jazyka. Moskva, 2001. Kožina, M.N. Stilistitcheskij encyklopeditcheskij slovar? russkogo jazyka. Moskva, 2003.

Požadavky

účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdnyúspěšné vykonání kolokvi prezentace vybraného tématu na semináři (analýza textu)

Garant

Mgr. Jindřiška Kapitánová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jindřiška Kapitánová, Ph.D.