Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metodika tlumočení (KSR / 7TMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7TMT - Teorie a metodika tlumočení, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifika tlumočení, tlumočení vs. překlad.2. Teoretické koncepce v tlumočení (klasifikace, tradice, postupy).3.-4. Tlumočnické postupy, práce s textem.5.-6. Práce s textem při tlumočení (forma vs. obsah, komprese, dominanty, restylizace).7. Stylizace a restylizace projevu v cílovém jazyce (synonyma, generalizace atd.).8. Role paměti a asociací při recepci/reprodukci sdělení.9. Tlumočnická notace (principy, typy, příklady) .10.-12. Věcná a jazyková příprava textu/ komunikativní situace u tlumočení (lexikálně-sémantická pole, automatismy).

Získané způsobilosti

Student bude schopen rozlišit typy tlumočení, komentovat specifiku tlumočení i přípravy na tlumočení, částečně prakticky aplikovat tlumočnické postupy při práci s českým nebo ruským textem.

Literatura

Gromová, E. Hrdlička, M., Vilímek, V. Antalogie teorie odborného překladu. Výběr z prací českých a slovenských autorů. OU Ostrava, 2007. Gillies, A. Conference Interpreting. Jezyk i komunikacja 7. Kraków 2004. Aleksejeva, I.S. Professionalnyj trening perevodčika. Sankt-Peterburg 2005. Kufnerová, Z., Skoumalová, Z. (ed.). Překládání a čeština. Nakladatelství H&H. Jinočany, 2003. Čeňková I.:. Teoretické aspekty simultánního tlumočení. Praha 1988. Čužakin, A. Ustnyj perevod + praktika, perevodčeskaja skoropis´. Moskva 2001. Keníž, A. Úvod do komunikačnej teorie tlmočenia. UK Bratislava 1980. Hrdinová, E.M., Vilímek, V. a kol. Úvod do teorie, praxe a didaktiky tlumočení. Ostrava 2008.

Požadavky

Účast ve výuce s max. absencí 2 týdnyPrezentace vybraného materiálu ve výuce, nebo písemné zpracování prezentace

Garant

Mgr. Jindřiška Kapitánová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jindřiška Kapitánová, Ph.D.