Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metodika tlumočení (KSR / 7TT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7TT - Teorie a metodika tlumočení, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice tlumočení - typy, historie, modely práce tlumočníka, překlad vs. tlumočení, kompetence tlumočníka.Konsekutivní tlumočení - specifika, tlumočnická notace v teorii i praxi.Simultánní tlumočení - specifika, strategie tlumočníka, jazyková a řečová komprese.Kognitivní procesy a tlumočení - paměť, nácvik paměťových cvičení, azyková cvičení, improvizace, štěpení pozornosti, odstup od řečníka, asociace, odhad, anticipace.Instituce a školicí pracoviště - tlumočení a EU, Ústrav translatologie FF UK, European Master´s in Conference Interpreting, soudní tlumočení, JTP, ToP aj.

Získané způsobilosti

Absolventi budou schopni vnímat proces tlumočení komplexně, v rámci teorie překladu a budou schopni aktivně pracovat se svými kognitivními i jazykovými předpoklady pro tlumočení.

Požadavky

Aktivní účast na výuce (max. 2 absence za semestr)Semestrální práce (prezentace v hodině či tlumočnický zápis textu)Samostudium zadaných odborných statíÚspěšné absolvování kolokvia

Garant

Mgr. Jindřiška Kapitánová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jindřiška Kapitánová, Ph.D.