Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojové tendence v současné ruštině (KSR / 7VTSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 7VTSR - Vývojové tendence v současné ruštině, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Protichůdné názory na pojem Současný ruský jazyk.Jazyk a vývoj společnosti. Vliv politických, ekonomických a sociálních změn na jazyk.Aktuální procesy v ruské výslovnosti.Aktuální procesy v morfologii.Aktuální procesy v syntaxi.Nová převzatá slova.Podíl slov slangového původu v současné ruské slovní zásobě.Aktuální procesy v sémantice.Nová ruská frazeologie.Ruský jazyk z hlediska kognitivní lingvistiky.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními vývojovými tendencemi v současném ruském jazyce, získá znalost nejnovější slovní zásoby.

Literatura

Valgina, N. S. Aktualjnyje processy v sovremennom russkom jazyke. Moskva, 2003. Romanov, A.Ju. Anglicizmy i amerikanizmy v russkom jazyke i otnošenie k nim. Sankt-Peterburg, 2000. Mokienko, V.M., Nikitina, T.G. Boljšoj slovarj russkogo žargona. Sankt-Peterburg, 2000. Kostomarov, V. G. Jazykovoj vkus epohi. Sankt-Peterburg, 1999. Mokienko, V.M. Novaja russkaja frazeologija. Opole, 2003. Bierich, A., Mokienko, V., Stěpanova, L. Russkaja frazeologija. Istoriko-etimologičeskij slovarj. Moskva, 2005. Škapenko, T., Hubner, F. Russkij "tusovočnyj" kak inostrannyj. Kaliningrad, 2003. Walter, H. a kol. Slovarj: Zaimstvovanija v russkom substandarte. Anglicizmy. Moskva, 2004. Sovremennaja russkaja reč: sostojanie i funkcionirovanie. Sankt-Petěrburg, 2004. Sovremennyj russkij jazyk. Aktivnyje processy na rubeže XX-XXI vekov /red. L. Krysin. Moskva, 2008.

Požadavky

účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;plnění zadaných úkolů;úspěšné vykonání písemných prací

Garant

prof. Ludmila Stěpanova, CSc.

Vyučující

prof. Ludmila Stěpanova, CSc.