Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná jazykověda se zaměřením na kompar (KSR / 91AOJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 91AOJ - Obecná jazykověda se zaměřením na kompar, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podstata a funkce jazyka. Jazykový znak.Synchronie a diachronie.Jazyk jako systém. Langue a parole.Klasifikace jazyků.Mladogramatismus.Strukturalismus. F. de Saussure.Pražská škola.Strukturalismus ve světě.Generativní gramatika.Lingvistické směry, školy, paradigmata druhé poloviny XX. století a počátku XXI. století.

Získané způsobilosti

Dobrá orientace v otázkách a problémech obecně lingvistických se zřetelem k problematice slovanských jazyků v konfrontačním plánu.

Literatura

Černý, J. Dějiny lingvistiky. Olomouc: Votobia, 1996. ISBN 80-85885-96-4.Krčmová, M. Fonetika a fonologie. Zvuková stavba současné češtiny. Praha , 1990. Čermák, F.:. Jazyk a jazykověda. UK, Praha 2001. Saussure, F. de. Kurz obecné jazykovědy. Praha: Academia, 1996. Kubík, M., Formanovskaja, N.I.:. Osnovy jazykoznanija dlja rusistov. Praha 1985. Stepanov, Ju. S.: . Osnovy obščego jazykoznanija. Moskva, 1975.

Požadavky

- aktivní účast na přednáškách, seminářích,- studium doporučené literatury,- zpracování samostatné prezentace, projektu či referátu- úspěšné složení zkoušky

Garant

prof. PhDr. Helena Flídrová, CSc.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Helena Flídrová, CSc.doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.