Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strukturní lingvistika (KSR / 91ASL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 91ASL - Strukturní lingvistika, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fonetika a fonologie.Zvuk a hláska. Konsonantismus a vokalismus.Suprasegmentární jevy.Změny hlásek v proudu řeči.Lexikologie a lexikografie.Slovo, lexém, slovní tvar. Význam slova. Onomasiologie a sémasiologie.Polysémie. Homonymie. Paronymie. Synonymie. AntonymieSémantické pole.Ruská slovní zásoba z hlediska původu, aktivního a pasivního použití, stylistické diferenciace.Morfologie. Slovo a morfém. Morfemika. Dělení morfémů.Klasifikace slovních druhů. Základní a nezákladní slovní druhy.Morfologické kategorie jmenné a slovesné.Syntax. Slovo a věta. Slovní spojení a syntagma.Syntaktické vztahy a jejich vyjadřování.Modalita.Větné členy.Typy vět. Souvětí.

Získané způsobilosti

Podrobná znalost jednotlivých jazykový rovin a plánů, jejich jednotek. Vše v komparativním rusko-českém a česko-ruském plánu s přihlédnutím ke zvláštnostem slovanských jazyků.

Literatura

Krčmová, M. Fonetika a fonologie. Zvuková stavba současné češtiny. Brno 1990. Isačenko, A.V. :. Grammatičeskij stroj russkogo jazyka v sopostavleniji so slovackim. Bratislava 1960. Apresjan, Ju.D. Leksičeskaja semantika. Moskva, 1995. Šanskij, N.M.: . Leksikologija sovremennogo russkogo jazyka. Moskva, 2007. Bondarko, L.V.: . Občšaja fonetika. SPb., 2001. Plungjan, V.A.: . Občšaja morfologia.Vvedenije v problematiku. 2000. Trubeckoj, N.S. Osnovy fonologii. Moskva , 1960. Nováček, Č. Popis zvukového systému ruštiny na základě obecně jazykovědném. Olomouc, 1973. Kubík, M. a kol. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. Praha 1982. Žaža, S. Ruština a čeština v porovnávacím pohledu. Brno, 1999. Flídrová, H., Žaža, S. Sintaksis russkogo jazyka v sopostavlenii s češskim. Olomouc 2005. Baláž, G. a kol. Sovremennyj russkij jazyk v sopostavleniji so slovackim ? morfologija. Bratislava, 1989. Bondarko, A.V. Teorija morfologičeskich kategorij. L. 1976. Skalička, V. Vývoj jazyka. Praha: SPN, 1960. Romportl, M. Základy fonetiky. Praha, 1973. Romportl, M. Zvukový rozbor ruštiny. Praha, 1966.

Požadavky

- aktivní účast na přednáškách, seminářích,- studium doporučené literatury,- zpracování samostatné prezentace, projektu či referátu- úspěšné složení zkoušky

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.