Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interdisciplinární přístupy k jazyku (KSR / 92AIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 92AIP - Interdisciplinární přístupy k jazyku, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01. Proměny lingvistického paradigmatu.02. Vznik a vývoj psycholingvistiky, sociolingvistiky. Základní pojmy.03. Význam slova a možnosti jeho popisu. Mentální lexikon. Produkce a percepce řeči.04. Jazyk a společnost. Jazyková politika. Jazykové menšiny. Jazyk a moc.05. Mezikulturní komunikace.06. Antropocentrický přístup k jazyku.07. Klíčové pojmy kognitivní lingvistiky: koncept, konceptualizace, metaforizace.08. Jazykový obraz světa, klíčové slovo.09. Teorie textu. Její vznik a vývoj. Základní pojmy.10. Základní směry lingvistiky textu.11. Text a jeho definice. Vlastnosti. Kategorie.12. Koherence. Koheze. Intertextualita.

Získané způsobilosti

Znalosti a dovednosti z příslušných aplikovaných lingvistických, resp. pomezních disciplín v aplikaci na jazykový materiál v porovnávacím rusko-českém a česko-ruském plánu.

Literatura

Vaňková et al. Co na srdci, to na jazyku. Praha, 2005. Moskaľskaja, O.I. Grammatika teksta. Moskva, 1980. de Beaugrande, R., and W. Dresler. Introduction to Text Linguistics. Leonťev, A.A. Jazyk, reč´, rečevaja dejatel´nost´. Moskva, 1962. Kořenský, J. Jazyk-řeč-poznání. Olomouc 2004. Bulygina, T.V., Šmelev, A.D.:. konceptualizacija mira (Na materiale russkoj grammatiki). Moskva 1997. Lakoff, G. - Johnson, M. Metafory, kterými žijeme. Brno: Host, 2002. Karaulov, Ju.N. Russkij jazyk i jazykovaja ličnosť. Moskva, 2006. Šmelev, A.D. Russkja jazykovaja modeľ mira. Moskva, 2002. Hoffmannová, J. Sémantické a pragmatické aspekty koherence textu. In: Linguistica VI, Praha 1983. Mečkovskaja, M.B. Socia%lnaja lingvistika. Moskva 2000. Flídrová, H.:. Sociolingvistické a psycholingvistické aspekty dialogu a polylogu v ruštině. Praha, 1989. Bell, R.T. Sociolingvistika. Moskva 1980. Wierzbicka, A. Spostoavlenije kuľtur čerez posredstvo leksiki i grammatiki. Moskva, 2001. HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a.. Praha: Trizonia, 1997. Gaľperin, I.R. Tekst kak ob´jekt lingvističeskogo issledovanija. Moskva 1981. Dolník, J.-Bajzíková, E. Textová lingvistika. Bratislava 1992. Wierzbicka, A. Understanding Cultures Through Their Key Words: English, Russian, Polish, German, and Japanese. New York: Oxford University Press, 1997. Nebeská, I. Úvod do psycholingvistiky. Praha, 1992. Daneš, Fr. a Hlavsa, Z. Věta a text. Praha, 1985. Altmann,G.T.M.: . Výstup na babylonskou věž. Otázky jazyka, mysli a porozumění. Praha, 2005.

Požadavky

- aktivní účast na přednáškách, seminářích,- studium doporučené literatury,- zpracování samostatné prezentace, projektu či referátu- úspěšné složení zkoušky

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.