Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literární věda (KSR / 92ARL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 92ARL - Ruská literární věda, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vznik, geneze a teorie románu. Dvě protikladné koncepce vzniku románu (ve starověku a v renesanci). Románová kontinuita a diskontinuita. Počátky románové teorie v klasicismu. Nástin vývoje románového žánru v euroamerickém kulturním okruhu. Vývoj románové teorie ve 20. století. Česká teorie románu.Počátky ruského románu a různé koncece jeho vzniku a vývoje. Cizí a autochtonní kořeny ruského románu. Specifikum ruského románu jako projev tzv. prae-post efektu ruské literatury.Autochtonní kořeny ruského románu ve středověku: byliny, epika, válečná povídka, letopisy, hagiografie, cestopisy.Uzlové body ve vývoji ruského románu: Život protopopa Avvakuma jím samým napsaný a Karamzinovy Dopisy ruského cestovatele. Ruské napodobeniny evropského románu v 18. a 19. století: otec a syn Eminové, Čulkov, Narežnyj. Vývoj ruské střední a drobné prózy 18. a první poloviny 19. století.Verš a román: tvar Puškinova Evžena OněginaTransformace konfesionálního, pikareskního a historického modeluRůzné způsoby vzniku ruského románu: Puškin - Lermontov - Gogol - Turgeněv - Gončarov - Lev Tolstoj - DostojevskijSyntetizující úloha naturální školyTři románové typy "zlatého věku": L. N. Tolstoj - F. M. Dostojevskij - N. S. LeskovAnalýza tvorby nejvýznamnějších ruských romanopisců 19. století: I. S. Turgeněv, L. N. Tolstoj, F. M. DostojevskijRevolučnědemokratický a narodnický románExistoval v Rusku naturalistický román?Evoluce a dezintegrace ruského románu v druhé polovině 19. století: A. P. ČechovRuský modernistický román: Merežkovskij, Bělyj, Arcybašev, BrjusovPohyb románové žánru v ruské próze 20.- 30. let 20. století: návrat dějovosti, experiment se syžetem, monumentalizace a historizace 30. let.Ruské románové typy 20. století: Gorkij - Zamjatin - Bunin - Šolochov - Bulgakov - Platonov - PasternakVývoj ruského románu v druhé polovině 20. století: ruský román v SSSR a v emigraci, obnova konfesního románu, útěk do tradice ("vesnická próza") a minulosti (historiosofický román).Navrácený román" období glasnosti, perestrojky a katastrojkyRuský román a postmodernismusTradičnost a experimentálnost ruského románu v komparativním pohledu

Literatura

Zima, Peter V. Literární estetika. Olomouc 1998. Bachtin, M. M. Román jako dialog. Praha 1980. Lotman, J. Štruktúra umeleckého textu. Bratislava 1990. Šklovskij, V. Teorie prózy. Praha 1933. Propp, V. Morfologie pohádky. Praha 1970.

Garant

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.prof. PhDr. Zdeněk Pechal, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Zdeněk Pechal, CSc.