Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská středověká literatura a kultura (KSR / 92ARS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 92ARS - Ruská středověká literatura a kultura, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Studium středověké kultury jako mezikulturní dialog, pozice badatele mezi kulturou současnosti a minulosti.2. Středověká kultura vs. středověké kultury? ? otázky komparatistiky2. Autor, text a adresát ve středověké literatuře.3. Žánr a styl ve středověké literatuře.4. Edice a překlad textů ruského středověkého písemnictví (metodologické aspekty, překlady do češtiny).5. Hlavní badatelská centra, významné osobnosti a školy rusistické medievistiky.

Získané způsobilosti

Seminář představí studentům DSP metodiku práce s literárními texty vzniklými ve zcela odlišném kulturním kódu, jež kladou ve srovnání s moderními literaturami evropských národů odlišné nároky na způsoby textové analýzy.

Literatura

ediční řady Pamjatniki litěratury Drevněj Rusi, Bibliotěka litěratury Drevněj Rusi. Bachtin M.M. François Rabelais a lidová kultura středověku a renesance, Praha 2007. Gurevič A. J. Istorija-něskončajemyj spor, Moskva 2005. Lichačev D. S. Těkstologija, Sankt-Petěrburg 2001 (3. přepracované a doplněné vydání, ve spolupráci s A. A. Alexejevem a A. G. Bobrovem). Burke P. Variety kulturních dějin, Brno 2006.

Požadavky

- aktivní účast na semináři- referát- úspěšné absolvování ústní zkoušky

Garant

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jitka Komendová, Ph.D.prof. PhDr. Zdeněk Pechal, CSc.