Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metodika překladu (KSR / 92BTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 92BTP - Teorie a metodika překladu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Disciplína si klade za cíl zabývat se především takovými otázkami jako:- stručná historie českého překladu včetně historie českých překladů ruské literatury;- vklad Jiřího Levého do novodobé české teorie překladu;- vybrané otázky překladu z blízce příbuzného jazyka (např. z ruštiny);- základní fáze překladatelského procesu (pochopení předlohy, interpretace předlohy a přestylizování předlohy);- tzv. adekvátnost, sémantická a stylistická ekvivalence v překladu;- dobová norma v překladu (překlad a dobový kontext přijímajícího jazyka, problematika tzv. zastarávání překladu);- otázky přeložitelnosti v překladu a problematika tzv. substituce v překladu;- úloha překladu (zejména uměleckého překladu) ve vývoji přijímající jinonárodní kultury a jejího jazyka;- základní translatologická terminologie.

Získané způsobilosti

Disciplína ozřejmí studentům teoretické aspekty překladu a poskytne jim vhled do praktické problematiky překladatelských postupů a kreativních složek překladu.

Literatura

Popovič, A. Originál ? preklad. Interpretačná terminológia. Bratislava : Tatran, 1983. Pechar, J. Otázky literárního překladu. Praha : ČS, 1986. Vilikovský, J. Preklad ako tvorba. Bratislava : Slovenský spisovateľ, 1984. Ilek, B. Překlad jako zrcadlo stylu. In: Bulletin RJL. Praha : UK, 1975, s. 143-158. Levý, J. Umění překladu. Praha : ČS, 1983, lépe: Praha : Panorama, 1983 nebo: Praha : Ivo Železný, 1998.

Požadavky

- aktivní účast na výuce (přednáška, semináře)- studium doporučené literatury- odevzdání prezentace či projektu nebo referátu - složení zkoušky

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Pechal, CSc.