Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Diachronní studium ruského jazyka (KSR / 9DIAL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 9DIAL - Diachronní studium ruského jazyka, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Slavistika jako vědní obor. Metody zkoumání příbuzných jazyků v jazykovědě 19. a 20. století.2. Dějiny české a slovenské lingvistické slavistiky.3. Zákony a zákonitosti ve vývoji jazyků, konvergence a divergence. Relativní chronologie vývoje slovanských jazyků. Postavení slovanských jazyků v rámci indoevropských jazyků. Praslovanština, její vývoj z indoevropského prajazyka.4. Etnogeneze Slovanů. Kontakty Slovanů s nositeli baltského prajazyka. Problematika tzv. baltsko-slovanské jednoty.5. Praslovanština: periodizace, vývojové vlivy, prozodické prostředky, fonologicko-fonetické změny v psl. - základní foneticko-fonologické zákony; praslovanská slovní zásoba.6. Postupné vyčleňování tří větví praslovanštiny - charakteristika západoslovanské, jihoslovanské a východoslovanské větve s důrazem na jejich odlišnosti.7. Staroslověnština: nástin charakteristiky všech jazykových plánů. Církevní slovanština a její vliv na ostatní slovanské jazyky, zvl. na ruštinu. Základní písemné památky. Hlaholice a cyrilice.8. Nářeční členění staroruštiny. Konstituování tří východoslovanských jazyků. Stručná charakteristika hlavních rysů současné ruštiny, ukrajinštiny a běloruštiny.9. Vývoj grafiky a pravopisu východoslovanských jazyků.

Získané způsobilosti

Přehled o vývoji ruského jazyka na pozadí širšího historického vývoje slovanských jazyků. Základní zákony vývoje, pravidla, změny, metody historického zkoumání jazyka.

Literatura

Mrázek, R. - Popova, G.V.:. Historický vývoj ruštiny. Praha 1984. Ivanov, V.V.:. Istoričeskaja grammatika russkogo jazyka. Izd. 3. M. 1990. Gorškov, A.I. Istorija russkogo literaturogo jazyka. Kratkij kurs lekcij. Moskva, 1969. Mrhačová, E.:. Vývoj ruského jazyka. Ostrava 1981.

Požadavky

- aktivní účast na přednáškách, seminářích,- studium doporučené literatury,- zpracování samostatné prezentace, projektu či referátu- úspěšné složení zkoušky

Garant

doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeňka Vychodilová, CSc.