Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pramenné studium (KSR / 9PS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 9PS - Pramenné studium, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Staroruská literatura: základní pojmy historie textu2. Studium textu v jednom rukopise vs. text v několika rukopisech3. Specifika studia textu letopisů4. Technika vydání textů originálu: vědecká edice, populárněnaučná edice; komentovaná edice překladu aj.5. Moderní literatura: ?Kanonický text?, ?autorova vůle? jako princip výběru textu pro publikování.6. Role autocenzury a cenzury v moderní ruské literatuře vs. princip vydání ?poslední ruky?7. Další typy pramenů (osobní prameny aj.) pro literárněhistorické bádání, literární archivy v Ruské federaci a ČR

Literatura

Danilevskij I. N. a kol. Istočnikoveděnije. Těorija, istorija, metod, Moskva 2004. Meduševskaja O.M. Istorija istočnikoveděnija v XIX-XX vv., Moskva 1988. Lichačev D. S. Těkstologija, Sankt-Petěrburg 2001 (3. přepracované a doplněné vydání, ve spolupráci s A. A. Alexejevem a A. G. Bobrovem).

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Pechal, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Zdeněk Pechal, CSc.