Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk 1 (KSR / CJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / CJ1 - Český jazyk 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj pravopisné normy, pravopisné příručky.Pravopis lexikální, psaní i/y po souhláskách obojetných, psaní i/y po písmenu c.Psaní ú,ů,u. Psaní skupin bje, vje, bě, vě, mě, mně.Psaní předložek s (se), z (ze). Psaní předpon s-, se-, z-, ze-, vz-, vze-.Střídání délky při tvoření slov. Přídavná jména konatelská a účelová. Psaní n/nn.Zkratky a značky.Pravopis souhláskových skupin, psaní spřežek a spřahování.Pravopis a výslovnost přejatých slov se s/z.Psaní slov přejatých.Psaní velkých písmen.Psaní čárky ve větě jednoduché.Psaní čárky v souvětí a v infinitivních konstrukcích.Zápočet.

Získané způsobilosti

Student ovládá lexikální, morfologický a syntaktický pravopis, je schopen korekce vlastního psaného textu.

Literatura

Lotko, E.:.: Slovník lingvistických termínů pro filology. Olomouc 1998, 2. vyd. Olomouc 2000. Čechová, M. a kol.:. Čeština. Řeč a jazyk. ISV nakladatelství, Praha 1996. Svozilová, M.:. Jak dnes píšeme/mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. H&H, Vyšehradská s.r.o 2000. Pravidla českého pravopisu, 1993. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Academia, Praha 1994.

Požadavky

- účast na seminářích s max. počtem absencí 2x za semestr- plnění zadaných úkolů (vyhledávání řešení sporných otázek, vypracování krátkých referátů na zadané téma atd.) - aktivní zapojení do diskuse- závěrečný písemný test

Garant

PhDr. Milena Machalová

Vyučující

PhDr. Milena Machalová