Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnika SNS (KSR / ESNS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / ESNS - Etnika SNS, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vzhledem k dominantnímu důrazu na východoslovanská etnika v rámci ostatních disciplín je tento seminář zaměřen zejména na neslovanské národy SNS. Smyslem disciplíny není poskytnutí slovníkového přehledu jednotlivých národů SNS, nýbrž porozumění problematice koexistence v rámci multietnického a multikulturního státu, otázce dialogu kultur nebo naopak odhalení kořenů etnické či konfesijní nenávisti. Vedle etnik, která dnes patří k velmi početným a hrají významnou roli v životě RF či SNS, je pozornost věnována i národům, které měly významné postavení v historii a vytvořily pozoruhodnou kulturu, avšak postupnou asimilací téměř zanikly. Vedle procesů národního uvědomění a úsilí o sebeurčení tak studenti poznávají i opačný proces zániku etnik a případné snahy o jejich oživení.Program:1. Otázka etnicity v dějinách Evropy. Nacionalismus2. -3. Národnostní politika v Ruském impériu, SSSR a postsovětském období.4. Ugrofinové v Ruské federaci5. Tataři. Kalmyci.6.-7. Kavkazské národy. Expanze Ruska na Kavkaz, kořeny současných válečných konfliktů.8.-9. Etnika Sibiře a problém akulturace10.-11. Etnika Střední Asie. Politické vs. etnické členění regionu.

Získané způsobilosti

Student získá orientaci v otázkách historického vývoje, kultury a současného postavení vybraných etnik SNS.

Literatura

Šatava, L.: Jazyk a identita etnických menšin. Možnosti zachování a revitalizace. Praha 2001 Šnirel´man V.A.: Etnogenez i identičnosť: nacionalističeskije miifologii v sovremennoj Rossiji, Etnografičeskoje obozrenie 4/2003, s. 3-14 odborné studie a monografie k příslušným tématům.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;- úspěšné vykonání písemné zápočtové práce (zápočtovou práci je možno konat pouze třikrát);