Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komplexní analýza textu 2 (KSR / KAT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / KAT2 - Komplexní analýza textu 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zopakování obecného poučení o vidu, vidových dvojicích. Základní sémantika vidu jako gram. (lexikálně-gramatické) kategorie.2. Vid v minulém a budoucím čase (děj opakovaný, jedinečný, očekávaný, děj anulovaný k momentu výpovědi a další významy).3. Vid v infinitivu (ve spojení s modalitou).4. Vid v záporných konstrukcích.5. Použití vidu v imperativních konstrukcích.6. Slovesa pohybu, základní klasifikace a sémantika.7. Vid a slovesa pohybu.8. Slovesa pohybu v časových plánech.9. Bezprefixální a prefixální slovesa pohybu. Vztah k vidu a času.10. Slovesa pohybu ve vztahu v modalitě.

Získané způsobilosti

Důkladná znalost ruského gramatického systému ve srovnání s češtinou, včetně vybraných náročných jevů (např. vyjadřování kvantity, modality, záporu atd.).

Literatura

Brčáková,D. - Chlupáčová,K.: Kapitoly z praktické mluvnice. SPN Praha 1988Kochtev,N.N.Rozental´,A.E. : Populjarnaja stilistika russkogo jazyka, M. 1984 Deribas, L.A. : Russkij jazyk na kursach. M. 1982 Csiriková, M. - Vysloužilová, E. : Ruština v praxi. Praktičeskij kurs russkogo jazyka. LEDA 2002.

Požadavky

- účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;- plnění zadaných domácích písemných úkolů,- dobré výsledky z průběžných písemných kontrolních prací v semestru,