Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kapitoly z normativní mluvnice ruštiny (KSR / KNMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / KNMR - Kapitoly z normativní mluvnice ruštiny, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

l. Gramatické, slovotvorné a lexikální prostředky vyjadřování kvantity.2. Číslovky a jejich komplexní využití při označování kvantity.3. Singularia a pluralia tantum, singulativy. Rozdíly mezi ruštinou a češtinou.4.Zlomky a desetinná čísla při označování kvantity v odborném textu, problémy psaní a čtení.5.Podmět vyjádřený číselným výrazem, shoda přísudku s podmětem. Současné tendencevývoje.6. Fungování sloves pohybu v ruštině a porovnání s češtinou.7. Ruská interpunkce s porovnání s českou. Analýza textu.8.Textové konektory v ruštině v porovnání s češtinou. Analýza textu.9.Vybrané specifické problémy (elativ, absolutní komparativ aj.). Problémy oboustrannéhopřekladu.10. Komplexní tematická analýza textu.V oblasti gramatiky je kladen důraz na složitější morfologo-syntaktické jevy, a to zejména na kontextová adjektiva, spojovací prostředky v souvětí, participiální vazby, morfologo-syntaktickou strukturu definic, nepravé vedlejší věty, interpoziční slovosled. Jejich teoretické zvládnutí je nezbytným předpokladem pro kvalitní praktickou analýzu ruských odborných i administrativních textů a jejich převod do češtiny.

Získané způsobilosti

- zvládnutí gramatického systému současné ruštiny v teoretickém plánu,- praktické zvládnutí všech jevů, včetně výběrových v praktickém nácviku.

Literatura

Isačenko, A.V. :. Grammatičeskij stroj russkogo jazyka v sopostavleniji so slovackim. Bratislava 1960. Brčáková,D. - Chlupáčová,K. :. Kapitoly z praktické mluvnice. SPN Praha 1988. Kochtev,N.N., Rozental´, A.E. :. Populjarnaja stilistika russkogo jazyka, M. 1984. Deribas, L.A. :. Russkij jazyk na kursach. M. 1982. Csiriková,M. - Vysloužilová,E. :. Ruština v praxi. Praktičeskij kurs russkogo jazyka. LEDA Praha 2002. statě na internetové adrese www.gramota.ru. statě na internetové adrese www.gramota.ru.

Požadavky

- účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;- plnění zadaných domácích písemných úkolů,- dobré výsledky z průběžných písemných kontrolních prací v semestru,- úspěšné vykonání písemné zápočtové práce (zápočtovou práci je možno konat pouze třikrát).