Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura současného Petrohradu (KSR / KSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / KSP - Kultura současného Petrohradu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Název semináře a jeho časové hranice. Obecná informace o městě. Založení Petrohradu. Petrohrad a Moskva.2. Komentovaná prohlídka filmu "Procházka" (režie Aleksej Učitel). Pamětihodnosti Petrohradu. Architektonická tvář města. "Červená kniha Petrohradu".3. Ruské pověry. Stalé představy Rusů o sobě. Mýty o Rusku. "Pravý obyvatel Petrohradu" a "pravý petrohradský". Tradice Petrohradu.4. Mýtus. "Měděný jezdec": začátek Petrohradskího mýtu. Nikolaj Gogol "Něvský prospekt". Petrohrad Dostojevského. Opera "Piková dáma" od Petra Iljiče Čajkovského.5. Úloha "Světa umění" v transformaci Petrohradského mýtu. Petrohrad v básnictví na počátku 20. století (Alexander Blok, Anna Achmatova, Osip Mandelštam). Cyklus Achmatové "Rekviem" a Sedmá symfonie Šostakoviče. Mýt o Petrohradě v zahraničí (balet "Petruška", "Promluv, paměti" Nabokova, poezie Brodského). Román Andreje Bitova "Puškinský dům". Mýt o Petrohradě na konci 80. a na počátku 90. let. Vladimir Toporov o Petrohradském textu. Výsledky a současnost.6. Oficiální a neoficiální Petrohrad. Politika, hospody a fotbal.7. Sdělovací prostředky v Petrohradě: noviny, časopisy, rozhlasové stanice, televizní kanály. Literární časopisy a nakladatelství. Próza Petrohradu: jména a stylistické zvláštnosti literárních díl.8. Básnictví v Petrohradě (Alexander Kušner. Živý underground. Skupina básníků "Úschovna". Generace 90. let). Roková poezie a současná hudba.9. Současné výtvarné umění a fotografie. Výstavy petrohradských a zahraničních umělců v Petrohradě. Muzeum Ludwig v Ruském Muzeu. "Puškinskaja 10".10. Filmy petrohradských režisérů za posledních deset let. Prohlídka jednoho z filmů.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti o současné tváři Petrohradu a jeho mytologii.

Literatura

Sindalovskij, Naum:. Legendy i mify Sankt-Peterburga. Sankt-Peterburg, 2002. Bykov, Dmitrij:. mira: Recenzii, statji, esse. Sankt-Peterburg - Moskva, 2009. Sindalovskij, Naum:. Peterburg. Ot doma k domu? Ot legendy k legende? Putevoditel . Sankt-Peterburg, 2000. 1. Brodskij, Iosif:. Putevoditel po pereimenovannomu gorodu. In: Sočinenija Iosifa Brodskogo. Sv. 5. Sankt-Peterburg, 2001. S. 54 - 71. Sindalovskij, Naum:. Slovar peterburžca. Sankt-Peterburg, 2002. Uspenskij, Boris:. Historia sub specie semioticae. In: Uspenskij, Boris, Et udy o russkoj istorii. Sankt-Peterburg, 2002.

Požadavky

Účast na seminářích, četba textů, úspěšné vykonání písemné práce.