Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura 19. století 3 (KSR / L19-3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / L19-3 - Literatura 19. století 3, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematicky se kurz koncentruje na osobnosti, myšlenkové a umělecké směry v ruské literatuře 2. poloviny 19. stol., vývoj ruské povídky a románu, poezie a dramatu, principy estetiky 2. poloviny 19. stol a dále střet mezi koncepcí čistého umění a akcentováním služebné funkce literatury. Je sledována recepce ruské kritickorealistické literatury za hranicemi Ruska. Zvýšený důraz je kladen na historii rusko-českých literárních vztahů, a to včetně současné recepce ruské literatury 19. století v české kultuře (inscenace Čechovových her na českých divadelních scénách apod.). Analýza literárního díla předpokládá zvládnutí literárněvědných diskusí o daném díle.Program:1. Garšin: Čtyři dny, Attalea princeps, Rudý kvítek2. Ostrovskij: Bouře3. Leskov: Lady Macbeth mcenského újezdu4. Tolstoj: Smrt Ivana Iljiče, Kreutzerova sonáta5.-6. Tolstoj: Anna Karenina7.-8. Dostojevskij: Zločin a trest9. Čechov: Tři sestry10. Čechov: povídky

Získané způsobilosti

Posluchač získá přehled o ruském dramatu, vývoji ruské poezie a prózy druhé poloviny 19. stol. osvojí si metody analýzy literárního díla.

Literatura

Kšicová, D.:Východoslovanské literatury v českém prostředí do vzniku ČSR. Brno 1997 Parolek, R., Honzík, J.: Ruská klasická literatura. Praha 1977 Zadražilová, M.: Ruská literatura přelomu 19. a 20. stol. Praha 1995 Russkije pisateli 1800-1917. Biografičeskij slovar´. Moskva 1992. 1-4 Svatoň, V.: Z druhého břehu (studie a eseje o ruské literatuře). Praha 2002 Odborné články a monografie k příslušným tématům.

Požadavky

˘ účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;˘ úspěšné vykonání písemné zápočtové práce (zápočtovou práci je možno konat pouze třikrát);