Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Osobnosti ruské literatury 20. století (KSR / ORL20)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / ORL20 - Osobnosti ruské literatury 20. století, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Analýza a interpretace děl ruské literatury 20. století dle zadaného seznamu. Estetické mezníky ve vývoji ruské prózy. Komparativní metody, textové souvislosti mezi ruskou literaturou XIX. a XX. stol., kontext ruské a světové literatury, umělecká originalita a literární tradice, parafráze poetiky textů literatury XIX. Stol. v kontextu literatury XX. stol.

Získané způsobilosti

Schopnost hledání interpretací textu výrazných osobností ruské literatury v estetickém a filozofickém kontextu přelomu 20. a 21. století.

Literatura

Honzík, J.: Dvě století ruské literatury. Praha 2000 Kratkaja literaturnaja enciklopedija. Moskva 1964-78. Svatoň, V.: Z druhého břehu. Torst. Praha 2002. (studie a eseje o ruské literatuře) Svatoň, V: Proměny dávných příběhů. UK Praha. 2004.(o poetice ruské prózy) Drozda, M.: Narativní masky ruské prózy. UK, Praha 1990 Pospíšil, I.: Fenomén šílenství v ruské literatuře 19. a 20. stol. Brno 1995 Pospíšil, I.: Román znovuzrozený. Brno 2006. Pechal, Z.: Hra v románu Vladimíra Nabokova. UP Olomouc 1999.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, max. možné absence 2 za semestr. Četba dle aktuální seznamu. Vykonání zápočtu.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Pechal, CSc.