Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled kultury (KSR / PK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / PK - Přehled kultury, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kultura středověké Rusi, základní principy středověké estetiky, tzv. "staroruská literatura"Sedmnácté století - ruské baroko, oprava knih jako problém střetu odlišných kultur.Kultura 18. století, problém kontinuity a diskontinuity v dějinách ruské kulturyRuské výtvarné umění a hudba 19. stoletíRuský modernismus jako vzpoura proti mimetickému uměníRuská avantgardaUmění pod diktátem moci a úsilí o svobodu umění

Získané způsobilosti

Student se seznámí s klíčovými tématy dějin ruské kultury od nejstarších dob do 20. století s důrazem na provázanost vývoje literatury s ostatními druhy umění.

Literatura

Glanc, T. - Kleňhová, J.: Lexikon ruských avantgard 20. století. Praha 2005. Putna, M. - Zadražilová, M.: Rusko mimo Rusko I. - II. Brno 1993, 1994. Rapackaja, L.: Istorija russkoj muzyki. Moskva 2001 Russkije kompozitory. istorija otěčestvennoj muzyki v biografijach jejo tvorcov. Čeljabinsk 2001 Sarabjanov, D.: Istorija russkogo iskusstva konca XIX - načala XX veka. Moskva 2001.

Požadavky

- účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;úspěšné vykonání písemné práce (práci je možno konat pouze třikrát); Podmínky udělení kolokvia za LS 2007: úspěšné absolvování ústního pohovoru