Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktikum překladu odborného textu 2 (KSR / PPOT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / PPOT2 - Praktikum překladu odborného textu 2, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Prezentace základní sl. zásoby a vazeb na téma"služby" - nabídka/poptávka služeb, inzeráty v ruštině.Cvičení se slovní zásobou, práce s ruským textem (s. 225).Text s. 232 - Aviakompanija: komentář k překladu, navrhovaná řešení, cvičení.Text s. 229 - Lombard: problematika publicistického textu - cvičení.Text s. 234 - Navaristyj topor (publicistický text, cvičení), text s. 236 - Módní agentura (lexém agentstvo + kolokace)Dílčí shrnutí materiálu - písemné opakování.Lázeňství - handout (Karlovy Vary - prezentace, výběr dominant, oprava chyb).Realitní kancelář - handout: slovní zásoba, obraty, text s. 238 - překlad.Cestovní ruch - handout: slovní zásoba, obraty, věcní informace.Text s. 252 - překlad z ruštiny do češtiny, komentář k transformacím.Banka - handout: charakteristika banky, poskytovaných služeb, vazby, reálie.Text s. 248 - překlad z češtiny do ruštiny - věcný i jazykový komentář.

Získané způsobilosti

Student získá schopnost aplikovat obecné dovednosti práce s jazykem a ruským/ českým textem na písemném překladu textů na téma nové profese/ služby. Bude schopen vypracovat glosář k tématu, popř. vyhledat kulturní komentář ke sporným jevům.

Literatura

E. Vysloužilová a kol.: Cvičebnice překladatelství a tlumočnictví III. Olomouc 1998, s. 181 - 255.

Požadavky

účast na seminářích s maximálním počtem absencí za semestr 2 týdny;odevzdání písemných překladů během semestru;úspěšné vykonání písemné zápočtové práce (zápočtovou práci je možno konat pouze třikrát);odevzdání individuálně vypracovaného glosáře na vybrané téma ("služby" - rusko-česky).