Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruská literární věda (KSR / RLV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / RLV - Ruská literární věda, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bělinskij, Dobroljubov. Formální škola, Šklovskij. Bachtin. Veselovskij, Vinogradov. Propp. Ejchenbaum, Tyňanov. Ejchenbaum, Tyňanov. Strukturalismus, Jakobson. Sémiotika, tartuská škola. Petrohradský text.

Získané způsobilosti

Základní orientace v ruských literárněvědných koncepcích, ruského literárněvědného bádání v diachronním vývoji a synchronním průřezu.

Literatura

Šklovskij, V.: Teorie prózy. Praha 1933 Zima, Peter V.: Literární estetika. Olomouc 1998 Bachtin, M. M.: Román jako dialog. Praha 1980 Lotman, J.: Štruktúra umeleckého textu. Bratislava 1990 Propp, V.: Morfologie pohádky. Praha 1970 Jakobson, R.: Poetická funkce. Praha 1995 Tyňanov, J. N.: Literární fakt. Praha 1988. Veselovskij, A.N.: Istoričeskaja poetika. Leningrad 1940. Vinogradov, V.V.: O jazyke chudožestvennoj prozy. Moskva 1980 Svatoň, V.: Z druhého břehu. Torst. Praha 2002. (studie a eseje o ruské literatuře).

Požadavky

- Kompletní zpracování daného tématu a jeho obhájení na semináři- zkouška - zvládnutí terminologie, výklad zvolených jevů ruské literární vědy v teoretických souvislostech