Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální komunikace (pro rusisty) (KSR / SOKOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / SOKOM - Sociální komunikace (pro rusisty), Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Budeme se věnovat tématu v celé jeho šíři (s důrazem na nejpodstatnější složky) a trénovat rozličné komunikační dovednosti. Zaměříme se i na všeobecně nepříliš zvládnuté techniky poskytování zpětné vazby.Základní témata:- základní komunikační vzorce,- verbálno a neverbálno,- komunikace mluvená a psaná,- poruchy v interpersonální komunikaci,- komunikace ve specifických prostředích (zdravotnictví, kriminalistika, soudnictví, pedagogika...),- etiketa -základy, interkulturní a manažerské aspekty,- prezentační dovednosti,- komunikace a masmédia,- pragma/socio/psychoaspekty v komunikaci... atd.Studenti by měli ve skupinově orientované práci získat základní přehled o pojmech jako je komunikační vzorec, oblast komunikace, komunikační šum, monolog a dialog, etiketa, komunikační manévrování, konverzační maximy a implikatury, komunikace verbální a neverbální. Hovořit se bude i o aspektech komunikace profesní, komunikace tzv. poruchové (nezdravé) a dalších. Specifickým prvkem seminářů Sociální komunikace jsou praktická prezentační a komunikační cvičení a trénink vytváření + recepce pozitivní i negativní zpětné vazby. Po absolvování disciplíny mají být studenti schopni transformovat vědomosti v dovednosti.

Získané způsobilosti

Viz výše, co se týká kompetencí očekávaných a níže, co se týče kompetencí posléze získaných.

Literatura

LAMSER, Václav. Komunikace a společnost. Praha 1969. VYBÍRAL, Zbyněk. Lži, polopravdy a pravda v lidské komunikaci. Praha 2003. HIRSCHOVÁ, Milada. Pragmatika v češtině. Olomouc 2006. ENCYKLOPEDICKÝ slovník češtiny. Praha 2002. ČMEJRKOVÁ, Světla, HOFFMANNOVÁ, Jana. Jazyk, média, politika. Praha 2003. VYBÍRAL, Zbyněk. Psychologie lidské komunikace. Praha 2000. McQUAIL, Denis. Úvod do teorie masové komunikace. Praha 2007. ŠPAČEK, Ladislav. Velká kniha etikety. Praha 2005. DE VITO, Joseph A. Základy mezilidské komunikace. Praha 2001.

Požadavky

Podmínkou absolvování disciplíny je přednesení referátu na dohodnuté téma. Prezentace musí proběhnout v patřičné kvalitě (pokud možno se zapojením publika). Samozřejmostí je handout pro vyučující a pro všechny kolegy v semináři. Handout obsahuje základní body prezentace, jméno referující(ho), seznam použité literatury. Sociální komunikaci pod mým vedením mohou v ZS 2011 navštěvovat pouze studenti Katedry slavistiky. Výuka se koná ve středu, 10:45-12:15. Povolený počet absencí v semestru: dvě. Při překročení je nutno odevzdat písemnou práci navíc.