Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax 1 (KSR / SYNP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / SYNP1 - Syntax 1, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět syntaxe, vztah k ostatním jazykovědným disciplínám.Syntaktické vztahy a formální prostředky jejich vyjadřování.Syntagma a slovní spojení.Věta a výpověď.Modalita, typy vět podle modality.Větné členy a problematika jejich klasifikace.Podmět a jeho vyjadřování.Predikát, přísudek a jednotný větný základ.Přísudek slovesný a jmenný, sponová a polosponová slovesa.Předmět a subjektové určení.Příslovečné určení, doplněk, přívlastek, přístavek.Členy několikanásobné a opakované.Nesyntagmatické jevy (vsuvky, oslovení, citoslovce).

Získané způsobilosti

Osvojení syntaktické roviny současné ruštiny (větné členy, typy jednoduchých vět, souvětí, modalita, slovosled), syntax textu.

Literatura

Flídrová, H., Žaža, S.: Sintaksis russkogo jazyka v sopostavlenii s češskim. Olomouc 2005 Kubík, M. a kol.: Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. Praha 1982 Skácel, J.: Ruská skladba II, Ostrava 1998 Hrbáček, J.: Nárys textové syntaxe spisovné češtiny. Praha 1994 Flídrová, H., Vysloužilová, E., Kozílková, J.: Praktičeskij kurs russkogo sintaksisa. Olomouc 1987.

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, maximálně dvě absence (větší počet je nutno doložit písemnou omluvou od lékaře), referát k vybranému tématu, úspěšné vykonání zápočtové písemné práce.