Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do teorie překladu (KSR / UTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / UTP - Úvod do teorie překladu, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Překládání a překlad, druhy překladu2. Překladatel a překlad, věda o překládání3.Překlad versus tlumočení, druhy tlumočení a jejich specifika. Komunikativní a psycholingvistické aspekty tlumočení.4. Tlumočnická notace. Etika tlumočení.5. Překladatelské organizace a periodika, základní literatura z teorie překladu.6. Funkce překladu. Proces překládání.7. Překladatelské metody a postupy.8. Ekvivalence a adekvátnost v překladu.9. Bezekvivalentní lexikum.10. Specifikum překladu odborných textů; překládání terminologie.11.Vybrané problémy překladu umělecké literatury.

Získané způsobilosti

Úkolem disciplíny je zprostředkovat studentům orientaci v základních, obecně platných tematických okruzích teorie a metodiky překladu, jejichž znalost mohou tvůrčím způsobem aplikovat v praktických překladových seminářích a cvičeních.

Literatura

Gromová, E. ed.:. Antologie teorie odborného překladu. 2., aktualizované a rozšířené vydání. Ostrava: Ostravská univerzita, Filozofická fakulta, 2007. 244 s. Barchudarov, L.S.:. Jazyk i perevod. Moskva 1985. Žváček, D.:. Kapitoly z teorie překladu (Odborný překlad). Olomouc 1995. Fedorov, A.V.:. Osnovy obščej teorii perevoda. Sankt-Peterburg 2002. Vlachov, S. - Florin, S.:. Nepevodimoje v perevode. Moskva 1986. Čeňková I.:. Teoretické aspekty simultánního tlumočení. Praha 1988. Paršin, A.:. Teoria i praktika perevoda. (internetové vydání monografie). Hrdlička, M.:. Translatologický slovník. JTP, Praha 1998.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí zápočtu, kolokvia. Min. absence 2 za semestr.